B-cellereseptorer er mottakermolekyler på overflaten av immunceller kalt B-celler. Reseptorene kan gjenkjenne og binde en del av et smittestoff, kalt «antigen». Med smittestoff menes her mikroorganismer som kan forårsake sykdom, som bakterier, virus, sopp og parasitter. Når B-cellereseptoren binder til antigen, kan B-cellen bli aktivert. B-cellen vil da omdannes til en plasmacelle som produserer antistoffer.

Struktur og terminologi

Immunglobulinets oppbygning
En skjematisk fremstilling av immunglobulinmolekylets oppbygning.

B-cellereseptorer og antistoffer har samme struktur: to tunge proteinkjeder og to lette proteinkjeder, som sammen danner en «Y», med to «armer» og ett «bein». Denne strukturen kalles et «immunglobulin», som er en fellesbetegnelse for både B-cellereseptorer og antistoffer.

Forskjellen mellom B-cellereseptorer og antistoffer er at reseptorene er festet til B-cellenes overflate, mens antistoffene slippes ut i blodet og vevsvæsker. B-cellereseptorene kan derfor kalles «membranbundne immunglobuliner», mens antistoffene kan kalles «løselige immunglobuliner». Vanligvis benyttes betegnelsene «B-cellereseptorer» og «antistoffer». Når man bruker betegnelsen «immunglobulin» refererer man vanligvis til antistoffer.

Den ytterste delen av hver «arm» kalles en Fab-region (fragment antigen-binding) og det er denne delen som binder til antigen. De to armene har identisk Fab-region, noe som betyr at begge armene gjenkjenner det samme antigenet. «Beinet» kalles en Fc-region (fragment crystallizable region). Fc-regionen har ingen funksjon når molekylet fungerer som B-cellereseptor, men er avgjørende for antistoffenes funksjon.

Spesifisitet

antistoffer

B-celler uttrykker B-cellereseptorer (membranbundne immunglobuliner), som kan gjenkjenne antigen på smittestoff. Dersom B-cellen gjenkjenner et antigen, omdannes den til plasmaceller som produserer antistoffer (løselige immunglobuliner) rettet mot samme antigen

Av /KF-arkiv ※.

Én enkelt B-celle uttrykker flere tusen B-cellereseptorer på sin overflate. For én enkelt B-celle vil alle B-cellereseptorene være identiske, og gjenkjenne samme antigen. En B-celle er derfor spesifikk for et bestemt antigen.

Når et smittestoff kommer inn i kroppen, ved infeksjon eller vaksinasjon, vil B-celler som gjenkjenner antigen fra smittestoffet bli aktivert. De vil da omdannes til plasmaceller som produserer antistoffer. Antistoffer produsert av plasmaceller vil ha samme struktur som B-cellereseptorene på overflaten av den opprinnelige B-cellen. Det vil si at Fab-regionene til antistoffene vil gjenkjenne samme antigen som aktiverte B-cellen. Dette gjør at antistoffene kan binde til, og bidra til å bekjempe, smittestoffet som har kommet inn i kroppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg