Haemohilus er en slekt av gramnegative små kokkelignende staver hvorav flere arter kan forårsake sykdom hos mennesker. Bakterien forekommer i slimhinnene øverst i luftveiene, i munnen, i vagina og i tynntarmen.

Faktaboks

Uttale
haemˈophilus
Etymologi
latin og gresk nydannet

Navnet Haemophilus er gitt fordi bakterien krever faktorer fra blod når den dyrkes på kunstige medier i laboratoriet. Dette skyldes at bakterien ikke selv kan produsere verken heme (y-faktor) eller NAD (v-faktor) som er helt nødvendige for at respirasjon skal finne sted. Det at denne bakterien har behov for disse spesifikke vekstfaktorene blir brukt i praksis når man ønsker å påvise om den er tilstede i en prøve.

Sykdom hos mennesker

Haemophilus influenzae

Den mest kjente arten er H. influenzae som har fått sitt navn fordi man tidligere antok at den var årsaken til influensa. Influensa er imidlertid forårsaket av virus.

H. influezae er årsaken til flere vanlige sykdommer som hjernehinnebetennelse og øreverk hos barn, mens strupelokkbetennelse (epiglottitt), lungebetennelse og bronkitt er vanlig hos voksne. I noen tilfeller kan den infisere øynene.

H. influenzae er omgitt av en kapsel av polysakkarid som beskytter den mot angrep fra vertens immunsystem. Kapselen gjør også at den fester seg lett til overflatene i ulike slimhinner og er en viktig faktor når det gjelder bakteriens evne til å skape infeksjon.

Hjernehinnebetennelse forårsaket av H. Influenzae var et stort problem hos barn før vaksinasjon ble mulig i 1988. Nå omfatter barnevaksinasjonsprogrammet vaksine mot H. Influenzae.

Antibiotika som erytromycin og ampicillin er virksomme mot H. Influenzae.

H. influenzae har et relativt lite genom og derfor ble dette valgt ut som det første genomet fra en cellulær mikroorganisme til å bli sekvensert. Resultatet ble kjent i i 1995, og genomet viste seg å inneholde omkring 1,8 millioner basepar som koder for 1.777 gener. Arbeidet med dette store prosjektet førte til en dramatisk utvikling av nye metoder og ny teknologi innenfor molekylærbiologi og bioinformatikk. Dette gjorde det mulig blant annet å sekvensere det humane genom, en jobb som ble ble ferdig i år 2000.

Haemophilus ducreyi

H. ducreyi forårsaker kjønnssykdommen sjanker som er karakterisert ved smertefulle, bløte sår på eller nær kjønnsorganene. Sykdommen overføres seksuelt. Flere antibiotika er virksomme mot denne bakterien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg