Kokker
Kokkene har navn etter måten de er ordnet på: diplokokker (to og to), streptokokker (kjeder), tetrader (fire og fire) og stafylokokker (hauger og klaser).
Av .

Kokker er kuleformede bakterier.

Faktaboks

Etymologi
av gresk kokkos, ‘bær, kjerne’
Også kjent som

kokker

Bakteriers form er en egenskap som kan brukes til å klassifisere dem når de undersøkes i mikroskop. I tillegg til kokker, finnes det for eksempel stavformede bakterier og skrueformede bakterier (spiriller).

Navnsetting av kokkbakteriene

Kokkene har navn etter måten de er ordnet på: diplokokker (to og to), streptokokker (kjeder), tetrader (fire og fire) og stafylokokker (hauger og klaser). Kokker kan enten være gramnegative (blir røde ved gramfarging) eller grampositive (blir blå ved gramfarging).

Sykdomsfremkallende kokkbakterier

Streptokokker kan forårsake halsinfeksjoner. Skarlagensfeber er en betennelse i mandlene som skyldes gruppe A betahemolytiske streptokokkbakterier.

Pneumokokker er grampositive diplokokker som forårsaker lungebetennelse, mens meningokokker er gramnegative diplokokker som kan gi hjernehinnebetennelse. Stafylokokker er grampositive og tilhører hudens normalflora, men kan forårsake sårinfeksjoner og byller/abscesser hvis de kommer gjennom hudbarrieren. Staphyle betyr druer (gresk) fordi disse bakterienes utseende kan minne om drueklaser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg