Kawasakis sykdom er en betennelsessykdom som rammer små barn. Sykdommen har ukjent årsak og gir feber og flere tilleggssymptomer. Sykdommen er selvbegrensende, men kan ha alvorlige senkomplikasjoner og er viktig å behandle tidlig med betennelsesdempende legemidler. Ved mistanke om Kawasakis syndrom bør barnet legges inn på sykehus.

Faktaboks

Også kjent som
Kawasakis syndrom

Tilstanden ble først beskrevet av den japanske barnelegen Tomisaku Kawasaki i 1961.

Utbredelse

Sykdommen rammer små barn og er en av de vanligste årsakene til ervervet hjertefeil i vår del av verden. Den rammer mindre barn, spesielt rundt toårsalderen, og er svært sjelden etter tolvårsalderen. Spedbarn blir svært sjelden rammet. Forekomsten i Norge er ikke kjent, men i Sverige er den hos barn yngre enn 5 år beregnet til 6,2 per 100000.

Årsak

De fleste regner med at dette er en sykdom med infeksiøs opprinnelse, selv om man ikke kjenner hvilken agens som utløser sykdommen. Symptomene kan også skyldes en skadelig immunologisk reaksjon på infeksjon.

Diagnose og symptomer

Siden man ikke kjenner sykdommens årsak, er diagnosen basert på sykehistorie og klinisk undersøkelse. Barnet må ha hatt feber i minst fem dager og fire av følgende fem kriterier:

  • øyekatarr på begge øynene (bilateral konjunktivitt)
  • påvirkede slimhinner i øvre luftveier
  • forandringer i armer eller bein som inkluderer rødflammet utslett (spesielt i håndflatene), perifert ødem og avskalling av overhud
  • utslett, særlig på kroppen
  • hovne lymfeknuter, spesielt på halsen

Et åpenbart krav er for øvrig at sykdommen ikke kan forklares på annen måte.

Behandlingen

Behandlingen mål er å redusere betennelsen og forekomst av komplikasjoner i arteriene. En kombinasjon av intravenøs gammaglobulin og febernedsettende legemidler, som for eksempel acetylsalisylsyre, er den viktigste behandlingen. Det er viktig å komme tidlig til med slik behandling.

Komplikasjoner

Sykdommen er alvorlig fordi den kan føre til alvorlige komplikasjoner. Spesielt er arterier utsatt. En betennelse i blodåreveggen kan føre til utposninger (aneurismer) i arterier, særlig i hjertets blodforsyning (20–25 prosent av de som ikke har fått behandling) . Hjertebetennelse kan også ofte påvises.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg