MAO-hemmere

MAO-hemmere, monoamino-oksidasehemmere, er legemidler som hemmer monoamino-oksidaser (MAO). Dette er enzymer som oksiderer monoaminer som dopamin, noradrenalin og serotonin til inaktive metabolitter.

Faktaboks

Også kjent som

Monoamino-oksidasehemmere

Typer

MAO finnes som to isoenzymer, MAO-A og MAO-B. De klassiske MAO-hemmerne hindrer begge isoenzymene mer eller mindre irreversibelt. Disse brukes ikke i Norge i dag.

Selektive MAO-A-hemmere

Disse midlene ble tidligere mye brukt i behandlingen av depresjoner. De er effektive antidepressiver, men kan gi alvorlige bivirkninger, spesielt når de kombineres med trisykliske antidepressiver (TCA). De irreversible, ikke-selektive MAO-A hemmerne er derfor erstattet med reversible, selektive hemmere (for eksempel moklobemid) som brukes i behandling av depresjoner.

Det er relativt få bivirkninger knyttet til MAO-A-selektive hemmere. De bør ikke brukes samtidig med MAO-B-hemmere eller antidepressiver (SSRI, SNRI) på grunn av økt risiko for serotonerge effekter.

Selektive MAO-B-hemmere

MAO-B-hemmere forsinker den enzymatiske nedbrytingen av dopamin og brukes i behandling av Parkinsons sykdom. Det finnes både irreversible hemmere (som selegilin) og reversible MAO-B-hemmere (safinamid).

Midlene øker mengden av dopamin og har dermed lignende bivirkninger som parkinsonmiddelet levodopa, som kvalme, ufrivillige bevegelser og psykiske symptomer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg