MAO-hemmere, monoamino-oksidasehemmere, er legemidler som hemmer monoamino-oksidaser (MAO). Dette er enzymer som oksiderer monoaminer som dopamin, noradrenalin og serotonin til inaktive metabolitter.

Faktaboks

Også kjent som

Monoamino-oksidasehemmere

Typer

MAO finnes som to isoenzymer, MAO-A og MAO-B. De klassiske MAO-hemmerne hindrer begge isoenzymene mer eller mindre irreversibelt. Disse brukes ikke i Norge i dag.

Selektive MAO-A-hemmere

Disse midlene ble tidligere mye brukt i behandlingen av depresjoner. De er effektive antidepressiver, men kan gi alvorlige bivirkninger, spesielt når de kombineres med trisykliske antidepressiver (TCA). De irreversible, ikke-selektive MAO-A hemmerne er derfor erstattet med reversible, selektive hemmere (for eksempel moklobemid) som brukes i behandling av depresjoner.

Det er relativt få bivirkninger knyttet til MAO-A-selektive hemmere. De bør ikke brukes samtidig med MAO-B-hemmere eller antidepressiver (SSRI, SNRI) på grunn av økt risiko for serotonerge effekter.

Selektive MAO-B-hemmere

MAO-B-hemmere forsinker den enzymatiske nedbrytingen av dopamin og brukes i behandling av Parkinsons sykdom. Det finnes både irreversible hemmere (som selegilin) og reversible MAO-B-hemmere (safinamid).

Midlene øker mengden av dopamin og har dermed lignende bivirkninger som parkinsonmiddelet levodopa, som kvalme, ufrivillige bevegelser og psykiske symptomer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg