MAO-hemmere

MAO-hemmere, monoamino-oksidasehemmere, er legemidler som hemmer monoamino-oksidaser (MAO). Dette er enzymer som oksiderer monoaminer som dopamin, noradrenalin og serotonin til inaktive metabolitter.

Faktaboks

også kjent som:

Monoamino-oksidasehemmere

Typer

MAO finnes som to isoenzymer, MAO-A og MAO-B. De klassiske MAO-inhibitorene hemmer begge isoenzymene mer eller mindre irreversibelt. Disse brukes ikke i Norge i dag.

Selektive MAO-A-hemmere

Reversible selektive hemmere av MAO-A brukes i behandling av depresjoner. Moklobemid er en reversible MAO-A selektive hemmere.

Det er relativt få bivirkninger. De bør ikke brukes samtidig med MAO-B-hemmere eller antidepressiva (SSRI, SNRI) pga. økt risiko for serotonerge effekter.

Selektive MAO-B-hemmere

Disse midlene ble tidligere mye brukt i behandlingen av depresjoner. De er effektive antidepressiva, men kan gi alvorlige bivirkninger, spesielt når de kombineres med trisykliske antidepressiva (TCA). De irreversible, uselektive MAO-inhibitorene er derfor erstattet med reversible selektive hemmere av henholdsvis MAO-A (for eksempel moklobemid) som brukes i behandling av depresjoner, og av MAO-B (for eksempel selegilin) som brukes ved Parkinsons sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg