Simmonds' syndrom er et sykdomsbilde som utvikles ved hypofysesvikt, det vil si bortfall av hormoner fra hypofysens forlapp: veksthormon, prolaktin og de hormonene som regulerer henholdsvis kjønnskjertlenes, skjoldbruskkjertelens og binyrebarkens virksomhet.

Faktaboks

Uttale
simmonds' syndrˈom

Symptomer og tegn

De viktigste symptomer og tegn på sykdommen skyldes at kjertlenes funksjon svikter. Hos kvinner uteblir menstruasjonen, hos menn utvikles ereksjonsproblemer, kjønnsdriften svekkes, og kjønnsorganene tilbakedannes. Videre opptrer nedsatt stoffskifte, tretthet, apati, lavt blodsukker, lavt blodtrykk, nedsatt motstandskraft mot infeksjoner, appetittmangel og etter hvert sterk avmagring og avkrefting (såkalt hypofysær kakeksi).

Årsaker

Det fins flere årsaker til svikt i hypofysens forlapp. Noen eksempler er blødningsforstyrrelser i hypofysen (blodpropper), svulster i området rundt hypofysen og hypothalamus og infeksjoner. Kvinner som opplever vanskelig fødsel med alvorlig blødning kan også få svinn av hypofysens vev. Dette kalles Sheehans syndrom og sees særlig som lettere tilfeller, som kan ytre seg ved sviktende melkeproduksjon (mangel på prolaktin), ved at menstruasjonen uteblir, ved tretthet og depresjon.

Behandling

Behandlingen retter seg, så langt det er mulig, mot årsaken. Man kan få symptomene til å avta ved å tilføre de hormonene som mangler.

Forekomst

I dag har sterkt forbedrede diagnostiske og terapeutiske muligheter ført til at utvikling av Simmonds syndrom hos pasienter med hypofysesvikt er uhyre sjelden.

Navn

Navn etter den tyske legen Morris Simmonds (1855–1925).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg