Takayasus arteritt er en sjelden, men alvorlig, kronisk betennelse som rammer hovedpulsåren og hovedpulsårens store grener. Sykdommen fører som oftest til forsnevring av blodårene, men de kan også få uposninger.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den japanske legen Mikito Takayasu (1860-1938)

Også kjent som
Takayasus sykdom Takayasus syndrom pulseless disease

Tilstanden ses først og fremst i Asia og Afrika. Den rammer særlig yngre kvinner. Årsaken er ukjent.

Symptomer og tegn

Takayasus arteritt gir på grunn av betennelsesreaksjonen allmenne symptomer i form av tretthet og slapphet. Ofte ses også muskelsmerter, feber og vekttap. Etterhvert vil betennelsesreaksjonen i pulsåreveggen resultere i nedsatt blodgjennomstrømning, som igjen kan gi belastningsrelaterte smerter fra armer og ben (claudicatio intermittens), høyt blodtrykk, hjertesvikt, synsforstyrrelser, hodepine og kramper.

Det kan være vanskelig å kjenne pulsen på halsen og på armene. Av denne grunn kalles sykdommen også på engelsk "pulseless disease".

Diagnosen

Diagnosen stilles på bakgrunn av sammenstilling av symptomer og karakteristiske funn på CT angiografi eller MR. Det er vanlig å klassifisere sykdommen etter hvilke blodårer som er rammet.

Behandling

Behandling med kortisonpreparater forsøkes, eventuelt også cellegift. I enkelte tilfeller kan kirurgisk behandling eller angioplastikk komme på tale for å bedre blodgjennomstrømningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg