Aterosklerose.

Aterosklerose. Figuren viser skjematisk utviklingen av aterosklerose fra den normale arterievegg. Først dannes det «ateromatøse plakk» bestående av fettfylte makrofager (A). Når denne prosessen fortsetter, stimuleres ansamling av betennelsesceller fra blodet og glatte muskelceller fra åreveggens dypere lag (media) (B, C). Disse celler produserer mellomcellesubstanser som dels forkalkes og bidrar til at åreveggen fortykkes og hulrommet for blodsirkulasjonen avtar (D). Skade av cellelaget som skiller den aterosklerotiske årevegg fra blodet, vil raskt føre til blodlevring og eventuell tilstopping av årens hulrom (E).

Av /KF-arkiv ※.

Claudicatio intermittens er smerter eller tretthet i musklene i benet ved gange. Dette sees ved perifer arteriell sykdom. Tilstanden kalles folkelig også røykebein.

Faktaboks

Uttale
claudicˈatio intermˈittens
Etymologi
latin ‘vekslende halting’

Smertene kommer etter en viss tids gange. De forsvinner imidlertid i hvile og fremprovoseres raskere ved økt belastning, som ved økt fart eller gange i motbakke. Symptomene er som oftest lokalisert til leggmuskulaturen, men kan også forekomme i lår og baken.

Tilstanden skyldes forsnevringer eller tilstopping av arteriene i bekkenet, låret eller leggen. Musklene får ved gange ikke tilført nok oksygen og resultatet er anaerob forbrenning og produksjon av melkesyre i de involverte muskelgruppene. Årsaken til claudicatio intermittens er først og fremst aterosklerose, og de viktigste risikofaktorene er røyking, som er årsaken til at tilstanden også kalles røykeben, og diabetes mellitus.

Tilstanden vil vanligvis utvikle seg langsomt, og gi en liten risiko for tap av benet (amputasjon).

Diagnose

I tillegg til å gjøre en klinisk undersøkelse, diagnostiseres tilstanden enklest ved å måle ankel-arm-indeks: Det systoliske blodtrykket i ankelnivå måles med et dopplerapparat og deles så på det systoliske trykket i armen. Målinger utføres i begge anklene og resultatene vurderes som vist i tabellen.

Ankel-arm indeks
>1,4 Inkomprimerbare kar
1,00–1,4 Normal
0,91–0,99 «Borderline»
<0,90 Perifer karsykdom

Et ankeltrykk lavere enn 50 mmHg (millimeter kvikksølv) er ofte forbundet med kritisk iskemi.

Dersom tilstanden vurderes å være behandlingstrengende vil neste skritt være å gjøre bildediagnostikk i form av ultralyd, CT-angiografi eller MR-angiografi.

Behandling

Claudicatio intermittens vil vanligvis ha en langsom progresjon til kortere gangdistanse. Risiko for å utvikle kritisk iskemi og behov for amputasjon er lav (under fem prosent i løpet av fem år), men er høyere ved diabetes mellitus og røyking. Ved perifer karsykdom har man økt risiko for samtidig iskemisk hjertesykdom og økt risiko for hjerneslag. Av den grunn er det viktigste tiltaket å modifisere risiko: røykestopp, behandle diabetes mellitus, hypertensjon og vektreduksjon. Alle bør i tillegg behandles med blodplatehemmere og statiner da det også vil redusere risiko.

Gangtrening har vist å kunne øke gangdistansen med 150 prosent og organisert trening har størst effekt. Det er anbefalt å trene minst tre ganger per uke i 30 minutter.

Kirurgisk behandling kan vurderes dersom gangtrening ikke har tilfredsstillende effekt. Avhengig av anatomi, står valget da mellom PTA (perkutan transluminal angioplastikk), trombendarterektomi eller bypass-operasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg