Akarbose er et legemiddel som brukes i behandlingen av diabetes type 2. Legemiddelet virker ved å gjøre blodsukkerstigningen etter et måltid mer moderat.

Virkningsmekanisme

Akarbose virker i tarmen ved at det hemmer enzymet alfa-glukosidase, som bryter ned karbohydrater i tarmen. Ved å hemme dette enzymet forsinkes nedbrytningen av karbohydrater til glukose. Dermed blir også opptak av glukose og den påfølgende blodsukkerstigningen fordelt over et større tidsrom. Dette gir jevnere blodsukker med mindre variasjoner i forbindelse med måltider, og hindrer at blodsukkeret etter måltider blir for høyt.

For at legemiddelet skal virke, må det tas rett før måltidet eller samtidig med den første munnfullen. Dette er fordi akarbose kun hemmer enzymene i en kort periode.

Bruk

Legemiddelet brukes som tilleggsbehandling i behandlingen av diabetes type 2, og kan kombineres med flere andre legemidler mot diabetes. Akarbose er ofte brukt hos diabetikere som ikke er avhengig av insulin, der kostholdsendring og annen behandling ikke har hatt tilstrekkelig effekt på blodsukkeret. Det kan også brukes alene sammen med kostholdsendring dersom blodsukkeret ikke er kraftig forhøyet.

Akarbose er mest brukt hos de med karbohydratrikt kosthold, da det ikke vil ha like god effekt hos pasientene som spiser mer fett og protein enn karbohydrater.

Preparater

Preparatet på det norske markedet som inneholder akarbose er Glucobay®.

Bivirkninger

Akarbose er et legemiddel med få bivirkninger, og har lav risiko for å gi for lavt blodsukker (hypoglykemi). De vanligste bivirkningene er luftplager (flatulens), diaré, oppblåsthet og magesmerter. Disse oppstår dersom dosen akarbose i forhold til innholdet av karbohydrater i kosten er for høy. Da blir ikke karbohydratene brutt ned, og kan skape irritasjon i tarmen. Disse bivirkningene er doseavhengige og forsvinner ved inntak av lavere doser eller dersom man slutter å bruke legemiddelet.

Akarbose kan gi nedsatt opptak av metformin; et annet legemiddel som også brukes ved diabetes. Dermed blir effekten av metformin dårligere.

Forsiktighetsregler

Akarbose skal ikke benyttes av personer med tarmsykdom, siden de kan ha problemer med malabsorpsjon. Legemiddelet skal heller ikke benyttes dersom man har alvorlig nedsatt nyrefunksjon, fordi akarbose delvis fjernes fra kroppen via nyrene. Ved nyresvikt eller nyreskade vil det da kunne bli opphopning av legemiddelet, noe som potensielt kan gi flere bivirkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg