akillestendinose

Artikkelstart

Akillestendinose er en smertetilstand i akillessenen. Dette er en av de vanligste belastningsskadene hos idrettsutøvere, særlig hos løpere og mosjonister.

Etiologi

Skyldes overbelastning av senen, oftest for rask økning i treningsmengde eller -intensitet. Andre faktorer som også kan spille inn, er løping på hardt underlag, i kaldt klima, dårlig tilpassede sko uten tilfredsstillende støtdemping. Enkelte er spesielt disponert på grunn av aksefeil i ankelledd (pronasjonsfot) eller kneledd (økt valgusvinkel). Belastningen fører til forandringer i senesubstansen preget av senedegenerasjon (se tendinose).

Tilstanden kalles ofte feilaktig for akillessenebetennelse; betennelsesforandringer kan ytterst sjelden påvises i senen.

Symptomer/diagnostikk

Smerte er hovedsymptomet: først smerte etter aktivitet som forsvinner etter en tids hvile, deretter smerte under selve aktiviteten, som etter hvert vedvarer også i hvile. Morgenstivhet og -smerter er typiske tidlige tegn. Diagnosen stilles ved palpasjon av senen, der det er hevelse og distinkt smerte, oftest med maksimum over sentraldelen av senen 5–10 centimeter proksimalt for senefestet på hælen. Overgangen sene–muskelbuk og sene–hælben er ofte helt smertefri, men hos enkelte kan forandringene primært sitte i senefestet ned mot hælbenet. Ultralyd- og MR-undersøkelse vil vise tendinoseforandringer med fortykket sene.

Behandling

I tidlig fase er avlastning, tøyninger av leggmuskulaturen og alternativ trening med korrigering av utløsende årsaker, som for eksempel overpronasjon og treningsfeil, ofte tilstrekkelig. Ved start av løpetrening, kan en bruke støtdempende hæloppbygg i skoen, og eventuelt en korrigerende innleggssåle i tillegg. I kroniske tilfeller har eksentrisk styrketrening av leggmuskulaturen vist gode resultater. Denne treningen må utføres regelmessig, to ganger daglig i inntil tre måneder, med gradvis økende belastning. Hos enkelte pasienter kommer man ikke til målet med slik behandling. I slike tilfeller er behandlingsresultatene gode av injeksjonsbehandling med skleroserende middel (polidokanol) eller operasjon hvor man fjerner degenerativt vev fra selve senen. Prognosen er god. De aller fleste blir helt eller delvis symptomfrie, og kan gjenoppta sin normale idrettsaktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg