alveolitt - lungemedisin

Alveolitt er betennelse i lungenes alveolevegger. Betennelsesprosessen kan ha en rekke ulike årsaker, som infeksjoner eller innånding av irriterende gasser eller støv, for eksempel steinstøv. Hvis steinstøv er den utløsende årsaken kalles det silikose. Alveolitt kan også forårsakes av innånding av organisk materiale som soppsporer (mycel) og proteiner fra fugler (se allergisk alveolitt). En kan også se alveolitt som følge av medisinsk behandling, for eksempel visse typer cellegifter og strålebehandling. I tillegg opptrer alveolitt ved flere sykdommer som man ikke kjenner årsaken til, blant annet revmatiske sykdommer.

Faktaboks

Uttale
alveolˈitt
Etymologi
av latin alveolus, ‘lite hulrom’, og gresk -itis, ‘betennelse’

Betegnelsen alveolitt er oftest knyttet til tilstanden fibroserende alveolitt, en sykdom med ukjent årsak som gir betennelsesforandringer i lungevevet med påfølgende lungefibrose. Denne tilstanden betegnes nå idiopatisk pulmonal fibrose.

Alveolitt brukes også i odontologien om en akutt, ofte svært smertefull, betennelse i en tannalveol («dry socket»). Dette er den vanligste komplikasjonen etter tannuttrekking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg