alveolitt (lungemedisin)

Artikkelstart

Alveolitt er betennelse i lungenes alveolevegger. Betennelsesprosessen kan ha en rekke ulike årsaker, som infeksjoner eller innånding av irriterende gasser eller støv, for eksempel steinstøv. Hvis steinstøv er den utløsende årsaken kalles det silikose.

Faktaboks

Uttale
alveolˈitt
Etymologi
av latin alveolus, ‘lite hulrom’, og gresk -itis, ‘betennelse’

Alveolitt kan også forårsakes av innånding av organisk materiale som soppsporer og proteiner fra fugler (se hypersensitivitetspneumonitt). En kan også se alveolitt som følge av medisinsk behandling, for eksempel visse typer cellegifter og strålebehandling. I tillegg opptrer alveolitt ved flere sykdommer som man ikke kjenner årsaken til, blant annet revmatiske sykdommer.

Uttrykket alveolitt brukes ofte om tilstanden som tidligere ble kalt fibroserende alveolitt, og som nå kalles idiopatisk pulmonal fibrose. Dette er en sykdom med ukjent årsak som gir betennelsesforandringer i lungevevet med påfølgende lungefibrose.

Symptomene ved de ulike formene for alveolitt er vanligvis hoste og tung pust. Behandlingen vil være avhengig av årsaken til betennelsesreaksjonen, men ofte forsøker man å behandle med glukokortikoider i relativt høye doser, dersom det ikke er tilstrekkelig å fjerne den utløsende faktoren.

Alveolitt brukes også i odontologien om en akutt, ofte svært smertefull, betennelse i en tannalveol («dry socket»). Dette er den vanligste komplikasjonen etter tannuttrekking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg