Alveol

Alveol. Blæreformede alveoler som danner enden av en bronkiol. Legg merke til kapillarene som omgir alveolene og den glatte muskulaturen i bronkiolveggen.

Av /KF-arkiv ※.

Alveolitt er betennelse i lungenes alveolevegger.

Faktaboks

Uttale
alveolˈitt
Etymologi
av latin alveolus, ‘lite hulrom’, og gresk -itis, ‘betennelse’

Årsaker

Betennelsesprosessen kan ha en rekke ulike årsaker, som infeksjoner eller innånding av irriterende gasser eller støv, for eksempel steinstøv. Hvis steinstøv er den utløsende årsaken kalles det silikose.

Alveolitt kan også forårsakes av innånding av organisk materiale som soppsporer og proteiner fra fugler (se hypersensitivitetspneumonitt). Alveolitt kan også skyldes medisinsk behandling, for eksempel visse typer cellegifter og strålebehandling. I tillegg opptrer alveolitt ved flere sykdommer som man ikke kjenner årsaken til, blant annet revmatiske sykdommer.

Symptomer

Symptomene ved de ulike formene for alveolitt er vanligvis hoste og tung pust.

Behandling

Behandlingen er avhengig av årsaken til betennelsesreaksjonen, men ofte forsøker man å behandle med glukokortikoider i relativt høye doser, dersom det ikke er tilstrekkelig å fjerne den utløsende faktoren.

Begrepet

Uttrykket alveolitt brukes ofte om tilstanden som tidligere ble kalt fibroserende alveolitt, og som nå kalles idiopatisk pulmonal fibrose. Dette er en sykdom med ukjent årsak som gir betennelsesforandringer i lungevevet med påfølgende lungefibrose.

Alveolitt brukes også i odontologien om en akutt, ofte svært smertefull, betennelse i en tannalveol («dry socket»). Dette er den vanligste komplikasjonen etter tannuttrekking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg