anti-DNA er en type autoantistoff rettet mot deoksyribonukleinsyre (DNA), et molekyl som finnes i alle celler i kroppen.

Forekomst

Anti-DNA antistoffer forekommer hyppigst i blodet hos personer med systemisk lupus erythematosus (SLE), en kronisk autoimmun bindevevssykdom som rammer bindevev og indre organer. Hos 70-80 prosent av SLE-pasienter er anti-DNA antistoffer til stede, særlig i aktive faser av sykdommen. Anti-DNA antistoffer kan også forekomme i andre autoimmune sykdommer som revmatoid artritt (leddgikt), Sjøgrens syndrom og dermatomyositt eller ved infeksjoner, men i lavere nivåer enn ved SLE.

Årsaker

Årsaken til at anti-DNA dannes i immunsystemet er ikke fullstendig klarlagt, men en feil i apoptose som skal fjerne døde eller døende celler i kroppen, kan foreligge. Hos personer med SLE kan dermed immunsystemet overreagere og ved en feil angripe DNA i friske celler.

Diagnostikk

Påvisning av anti-DNA i en blodprøve kan bidra til å diagnostisere SLE dersom symptomer på systemisk bindevevssykdom foreligger. Høye nivåer av anti-DNA antistoffer er assosiert med mer aktiv sykdom og økt risiko for skade på nyrer og andre organer. Uten aktuelle symptomer har testen liten verdi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ida Wagner

Er det mulig å forklare blodprøven 'antiDNA'se B (evt D)? Takknemlig for om det settes i sammenheng med SLE og: reumatologi+immunologi: Kan positivt svar én gang (feks sett i sammenheng med en 'alv.glomerulonefritt' bety at en absolutt bør utredes videre innen reumatologi/immunologi? Kan blodprøven være negativ tross klart påvist SLE? Er perioder m/ neg/pos. antiDNA'se prøve allikevel være tilstede ved en SLE diagnose?

svarte Einar Kristoffersen

Hei Ida En liten oppklaring; anti-DNA autoantistoffet som det refereres til i artikkelen er rettet mot kropps-eget dobbelttrådet DNA. Antistoffet forekommer hos et mindretall av pasienter med SLE, men er svært spesifikt for diagnosen. Anti-DNAse B er et antistoff kroppen danner mot noe fremmed og her fra streptokokker i forbindelse med infeksjon. Anti-DNAseB (og anti-streptolysin) sees gjerne i forbindelse med komplikasjoner til slik infeksjon som glomerulonefritt eller svært sjeldent; revmatisk feber. Det siste har ikke noe med revmatoid artritt å gjøre.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg