anti-DNA er autoantistoff mot DNA. Dette forekommer særlig ved bindevevssykdommen systemisk lupus erythematosus (SLE) i aktive faser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ida Wagner

Er det mulig å forklare blodprøven 'antiDNA'se B (evt D)? Takknemlig for om det settes i sammenheng med SLE og: reumatologi+immunologi: Kan positivt svar én gang (feks sett i sammenheng med en 'alv.glomerulonefritt' bety at en absolutt bør utredes videre innen reumatologi/immunologi? Kan blodprøven være negativ tross klart påvist SLE? Er perioder m/ neg/pos. antiDNA'se prøve allikevel være tilstede ved en SLE diagnose?

svarte Einar Kristoffersen

Hei Ida En liten oppklaring; anti-DNA autoantistoffet som det refereres til i artikkelen er rettet mot kropps-eget dobbelttrådet DNA. Antistoffet forekommer hos et mindretall av pasienter med SLE, men er svært spesifikt for diagnosen. Anti-DNAse B er et antistoff kroppen danner mot noe fremmed og her fra streptokokker i forbindelse med infeksjon. Anti-DNAseB (og anti-streptolysin) sees gjerne i forbindelse med komplikasjoner til slik infeksjon som glomerulonefritt eller svært sjeldent; revmatisk feber. Det siste har ikke noe med revmatoid artritt å gjøre.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg