anti-DNA, antistoff mot DNA, typisk autoantistoff som særlig forekommer ved bindevevssykdommen systemisk lupus erythematosus (SLE), i aktive faser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. desember 2015 skrev Ida Wagner

Er det mulig å forklare blodprøven 'antiDNA'se B (evt D)? Takknemlig for om det settes i sammenheng med SLE og: reumatologi+immunologi: Kan positivt svar én gang (feks sett i sammenheng med en 'alv.glomerulonefritt' bety at en absolutt bør utredes videre innen reumatologi/immunologi? Kan blodprøven være negativ tross klart påvist SLE? Er perioder m/ neg/pos. antiDNA'se prøve allikevel være tilstede ved en SLE diagnose?

26. desember 2015 svarte Einar Kristoffersen

Hei Ida
En liten oppklaring; anti-DNA autoantistoffet som det refereres til i artikkelen er rettet mot kropps-eget dobbelttrådet DNA. Antistoffet forekommer hos et mindretall av pasienter med SLE, men er svært spesifikt for diagnosen.
Anti-DNAse B er et antistoff kroppen danner mot noe fremmed og her fra streptokokker i forbindelse med infeksjon. Anti-DNAseB (og anti-streptolysin) sees gjerne i forbindelse med komplikasjoner til slik infeksjon som glomerulonefritt eller svært sjeldent; revmatisk feber. Det siste har ikke noe med revmatoid artritt å gjøre.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.