Bacitracin er et antibiotikum som brukes særlig i behandling av infeksjoner i hud og øyne. Bacitracin produseres av bakteriene Bacillus subtilis og Bacillus licheniformis. Det virker mot grampositive bakterier.

Faktaboks

Uttale
basitrasˈin

Virkningsmekanisme

Bacitracin virker bakteriehemmende (bakteriostatisk). Dette er fordi bacitracin hemmer dannelsen av celleveggen hos grampositive bakterier som clostrider, streptokokker og stafylokokker. Det skjer ved at produksjonen av peptidoglykaner hemmes. Peptidoglykaner er viktige bestanddeler i celleveggen hos bakteriene. Uten en cellevegg vil ikke bakteriene kunne overleve, og formeringsevnen deres hemmes.

Bacitracin er mest effektiv mot grampositive bakterier, ettersom celleveggen deres består av flere tykke lag med peptidoglykan. Gramnegative bakterier består av et tynt lag peptidoglykan, som er beskyttet med en ytre cellevegg av lipopolysakkarid. Dette gjør at bacitracin virker dårligere på gramnegative bakterier.

Bruk

Bacitracin brukes i behandling av en rekke overflatiske hudinfeksjoner. For eksempel brennkopper, neglerotbetennelse, infiserte eksemer, infiserte sår og furunkulose. Det er i tillegg nyttig som forebyggende behandling mot bakterieinfeksjoner i brannsår.

Preparater

I Norge finnes det kun ett preparat som inneholder bacitracin. Handelsnavnet er Bacimycin. Dette er en reseptfri salve som i tillegg til bacitracin inneholder antiseptikumet klorheksidin. Preparatet er til lokal bruk og påsmøres to til tre ganger daglig på huden.

Bivirkninger

Ved lokal bruk tas det veldig lite bacitracin opp gjennom huden. Derfor er forekomsten av bivirkninger liten. Kløe eller allergiske reaksjoner som hudutslett kan allikevel forekomme der bacitracin blir påført huden, men dette er sjeldent.

Forsiktighetsregler

Klorheksidin i handelsvaren Bacimycin kan skade hørselen. Derfor skal Bacimycin ikke brukes i ørene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg