ekspektorat

Artikkelstart

Ekspektorat, ekspektorasjon, er oppspytt fra de nedre luftveiene. Ekspektoratet inneholder sekret fra bronkialtreet, celler, cellerester og eventuelle partikler som er inhalert og spytt. Å ekspektorere er den medisinske betegnelsen på å hoste opp.

Faktaboks

Uttale
ekspektorˈat
Etymologi
av latin ex, ‘ut av’, og pectus, ‘bryst’

Ved infeksjoner i lungene og luftveiene kan ekspektoratet også inneholde mikroorganismer som bakterier og virus, i tillegg til et økt antall betennelsesceller som granulocytter og lymfocytter. Et økt antall betennelsesceller kan man også finne ved betennelser som ikke skyldes infeksjoner, som for eksempel astma.

Mengden av ekspektorat øker i forbindelse med betennelsesreaksjoner. Seigheten og fargen på ekspektoratet vil også påvirkes. Seigt, grønt ekspektorat sees ofte i forbindelse med bakterielle infeksjoner som lungebetennelser. Ekspektoratet kan også være blodtilblandet (hemoptyse).

Ekspektorat kan brukes til å diagnostisere ulike sykdommer. Ved hjelp av mikrobiologisk diagnostikk kan man for eksempel påvise lungebetennelse eller tuberkulose, og ved undersøkelse av celler fra luftveiene kan man diagnostisere kreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg