Ekspektorat, ekspektorasjon, er oppspytt fra de nedre luftveiene. Ekspektoratet inneholder sekret fra bronkialtreet, celler, cellerester og eventuelle partikler som er inhalert og spytt. Å ekspektorere er den medisinske betegnelsen på å hoste opp.

Ved infeksjoner i lungene og luftveiene kan ekspektoratet også inneholde mikroorganismer som bakterier og virus, i tillegg til et økt antall betennelsesceller som granulocytter og lymfocytter. Et økt antall betennelsesceller kan man også finne ved betennelser som ikke skyldes infeksjoner, som for eksempel astma.

Mengden av ekspektorat øker i forbindelse med betennelsesreaksjoner. Seigheten og fargen på ekspektoratet vil også påvirkes. Seigt, grønt ekspektorat sees ofte i forbindelse med bakterielle infeksjoner som lungebetennelser. Ekspektoratet kan også være blodtilblandet (hemoptyse).

Ekspektorat kan brukes til å diagnostisere ulike sykdommer. Ved hjelp av mikrobiologisk diagnostikk kan man for eksempel påvise lungebetennelse eller tuberkulose, og ved undersøkelse av celler fra luftveiene kan man diagnostisere kreft.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.