Legemidler mot astma
Virkning til beta-2-agonister (=adrenerge beta-2-reseptoragonister) og glukokortikoider ved astma
Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Beta-2-agonister er en gruppe legemidler som brukes i behandlingen av astma og kronisk obstruktiv lungesykdom (kols). De virker ved å la luftveiene utvide seg.

Faktaboks

Også kjent som

adrenerge beta-2-reseptoragonister

Virkning

Beta-2-agonister virker ved å stimulere en type reseptorer som kalles beta-2-reseptorer. Reseptorene sitter i den glatte muskulaturen rundt luftveiene (bronkiene). Når reseptorene blir aktivert, vil den glatte muskulaturen slappe av, noe som fører til en utvidelse av luftveiene og gjør det lettere for personer med astma eller kols å puste.

Bruk

Vanligvis gis beta-2-agonister som inhalasjonsbehandling, det vil si at man puster den inn. Det finnes langtidsvirkende og korttidsvirkende beta-2-agonister.

Korttidsvirkende

Korttidsvirkende beta-2-agonister gir effekt etter noen minutter og effekten varer i om lag fire til seks timer. Eksempler på korttidsvirkende beta-2-agonister er salbutamol og terbutalin.

Langtidsvirkende

Langtidsvirkende beta-2-agonister gir effekt etter rundt 10–20 minutter og varer i minimum tolv timer. Eksempler på langtidsvirkende beta-2-agonister er formoterol og salmeterol.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er skjelving, hodepine og hjertebank.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ritter, J.M., med flere (2020) Rang and Dale's Pharmacology (9. utgave) London: Elsevier Limited.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg