Ayurveda er indisk tradisjonell medisin. Ayurveda er antatt å være det eldste helhetlige helsesystemet som i dag praktiseres i utstrakt grad. Ayurvedisk medisin er opptatt av hele menneskets tilværelse, både fysisk, mentalt, emosjonelt og åndelig. Helsesystemet er først og fremst orientert mot forebygging og å fremme helse og et langt liv.

Faktaboks

Uttale
ˈayurveda
Etymologi
‘livs-kunnskap’, av ayus, ‘liv, livslengde’ og veda, ‘kunnskap’

De to sentrale lærebøkene innen ayurveda er Charaka Samhita og Sushruta Samhita som omhandler henholdsvis medisin og kirurgi. Bøkene er delt opp på samme måte som innen etablert medisin med blant annet indremedisin, pediatri (barnesykdommer) og gynekologi (kvinnesykdommer). I tillegg omhandles medisinsk etikk og lege-pasient-forholdet.

Historikk

De tidligste kjente kildene skriver seg fra cirka 4000 år tilbake, men er sannsynligvis enda eldre. Hygiene og medisin var høyt utviklet i oldtidens India, og historiske kilder beretter om sykehus, utvikling av plastisk kirurgi og offentlig næringsmiddelkontroll i århundrene før vår tidsregning.

I dag er ayurvedisk medisin et av de offisielle medisinske systemene i India og på Sri Lanka. Ayurvedisk medisin fikk en renessanse etter at man på midten 1980-tallet begynte å praktisere systemet i mange land i Europa, i Nord-Amerika og Australia. Bak denne utbredelsen sto den indiske læremesteren Maharishi Mahesh Yogi (1918–2008), grunnleggeren av Transcendental Meditasjon.

Konsept

Sentralt i ayurvedisk tankegang er det som beskrives som «de fem elementene»: rom, luft, ild, vann og jord. Disse ligger til grunn for de tre såkalte doshaene: vata (rom og luft), pitta (ild og vann) og kapha (vann og jord). De tre doshaene ses på som grunnleggende styrende prinsipper for en samlet sinn/kropp-anskuelse og for universet som en helhet.

Innen ayurvedisk medisin anvendes konseptet med de tre doshaene på alle nivåer: diagnostikk, etiologi (årsakslære), patogenese (sykdomsutvikling), patologi (sykdomslære) og behandling.

Hvert individ har et spesifikt forhold mellom de tre doshaene - den personlige konstitusjonen - og ethvert annet forhold vil gi anledning til fremkomsten av symptomer og eventuelt sykdom. Følelsesmessige ubalanser og dannelsen av «slaggstoffer» (ama) anses å være grunnleggende for at sykdom oppstår. Disse slaggstoffene er antatt å dannes som følge av en ufullstendig forbrenning av mat.

Diagnostikk og behandling

Diagnostikk innen klassisk ayurveda bygger på ulike former for pulsdiagnose og det anvendes også tungediagnose, leppediagnose, øyediagnose, ansiktsdiagnose, neglediagnose og urindiagnose. Utøvere av ayurveda mener at denne læren blant annet kan forklare tilstander som fibromyalgi (ama med vata-ubalanse) og kronisk utmattelsessyndrom (dyp vata-ubalanse), sykdommer som ikke er fullt forstått innen den etablerte skolemedisinen.

Behandlingen er rettet mot å få forholdet mellom doshaene til å komme i det ideelle forholdet samt å utskille eventuelle slagstoffer. Hver pasient får et individuelt tilpasset forebyggings- og behandlingsopplegg som omfatter livsstil med daglige rutiner, kosthold og bruken av ayurvediske urteprodukter. Det finnes også et omfattende behandlingsopplegg (panchakarma) med ulike former for massasjer, urtedampbad, nese- og tarmbehandlinger. Meditasjon anses å være en sentral behandlingsform.

Den ayurvediske farmakopé omfatter flere tusen medisinske planter og planteprodukter. Flere av dem, som slangerot (Rauwolfia serpentina, se Rauwolfia-alkaloider) og revebjelle (Digitalis purpurea) er kjente medisinplanter som har gitt grunnlag for utvikling av moderne farmasøytiske medikamenter. Innen ayurvedisk medisin anses bruken av hele planteprodukter fremfor isolerte kjemiske stoffer å føre til en større terapeutisk effekt, samtidig med at bivirkninger reduseres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Finn Jacobsen

Lars Bjørn Rasmussen er lege ved Maharishi Ayurveda Helsesenter på Mesnali.

svarte Ida Jackson

Takk for opplysningen! Vi leter etter nye fagansvarlige på alternativ medisin, og foreløbig er det ingen som bruker tid på å gå gjennom disse artiklene. Derfor er det veldig nyttig for oss å vite sånne ting som dette. Jeg kommer til å fjerne setningen om hva som gjøres av aktivitet på helsesenteret forfatteren jobber på, så blir det opp til den nye fagansvarlige å jobbe med artikkelen som helhet. Alt godtIda JacksonNettansvarlig

skrev Kjell Arild Welde

"Helsesystemet er primært orientert mot forebygging og fremme av helse og et langt liv." Ja hva mer kan vi forvente av et helsesystem?Selv om artikkelen mener det er bedre med hele planter enn ekstrakt, så kommer jeg nok ikke til å spise revebjellesalat. Det kan være så godt for hjerte som det bare vil, men der går grensen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg