Strukturformel av Betametason
Strukturformel av Betametason
Lisens: CC BY SA 3.0

Betametason er et legemiddel som brukes i behandling av hudsykdommer som skyldes betennelse, for eksempel psoriasis og eksem. Betametason brukes også for å lindre kløe.

Faktaboks

Uttale
betametasˈon

Legemiddelet tilhører en gruppe som kalles for glukokortikoider.

Virkningsmekanisme

Betametason demper betennelse ved å hemme frigjøring av signalstoffer fra en type betennelsesceller kalt mastceller.

Betametason klassifiseres som et gruppe III-glukokortikoid. Det vil si at det er kraftigere enn gruppe I- og II-glukokortikoider.

Bruk

Betametason brukes først og fremst i behandling av hudbetennelser, for eksempel psoriasis og eksem. Det brukes også for å lindre kløe.

Betametason avsluttes med en gradvis nedtrapping. Dette er for at kroppen skal få i gang produksjonen av kortisol igjen. Ved brå slutt med betametason, kan plagene komme tilbake.

Preparater

Betametason brukes som lokal behandling av hudsykdommer. Betametason finnes som salve, krem, gele og øredråper. Det finnes også kombinasjonsprodukter hvor betametason er kombinert med salisylsyre eller kalsipotriol. Disse preparatene selges under handelsnavnene Diprosalic og Daivobet.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er lokale, for eksempel kløe, svie og hudsmerter. Sjeldnere bivirkninger er utvidede, små blodkar som ses på huden (telangiektasier) og tynning av huden (atrofi).

Forsiktighetsregler

Betametason kan tynne ut huden, spesielt ved langvarig bruk. Derfor skal man beskytte hudområdet mot direkte sollys. Barn kan absorbere mer av legemidlet gjennom huden og kan være mer utsatt for bivirkninger fra hele kroppen fordi de har tynnere hud. Barn under ett år skal ikke bruke betametason.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg