Blodutstryk. I dette eksempelet er de røde blodcellene bleke på grunn av lavt hemoglobininnhold. Tilstanden skyldes jernmangel, og kalles ofte hypokrom anemi, det vil si anemi med lav fargeintensitet i blodcellene.
/Store norske leksikon.

Blodbilde er en samlebetegnelse på blodets innhold og utseende av røde og hvite blodceller og blodplater. Blodbildet bygger på både laboratorieundersøkelser og mikroskopering av blodutstryk.

Et mer detaljert blodbilde vil innbefatte hemoglobinverdi (som gjenspeiler antall røde blodceller og hemoglobin i hver enkelt celle), antall hvite blodceller og undergrupper av disse og antall blodplater.

Bruk

De forskjellige blodsykdommene har hver sine karakteristiske blodbilder selv om det også kan være variasjoner. Ved utredning av nyoppdaget blodsykdom gir blodbildet raskt en oversikt over hvilke blodsykdommer som kan være aktuell diagnose. For eksempel vil lav hemoglobinverdi kombinert med normale tall av hvite blodceller og blodplater tyde på en ukomplisert anemi som kan skyldes blødning eller jernmangel. Hvis lav hemoglobinverdi er kombinert med lave tall av hvite blodceller og blodplater, tyder det derimot på en sykdom i beinmargen hvor alle disse cellene lages, og søkelyset må rettes mot forskjellige typer av beinmargssvikt.

Vurdering av blodbildet er ofte første trinn i en utredning, og gjør at de videre undersøkelsene raskt kan målrettes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg