Karsinom er en fellesbetegnelse på kreft som oppstår i vev av typen epitel. Eksempler på epitel er hud og slimhinne i luftveier, fordøyelseskanal, urinveier og kjønnsorganer. Også kjertler er bygget opp av epitel.

Faktaboks

Uttale
karsinˈom
Etymologi
av gresk karkinos, 'kreps, kreft' og -oma, 'svulst'

Brystkreft og prostatakreft er to eksempler på karsinomer.

Over ni av ti krefttilfeller hos mennesker er karsinomer. Det skyldes at epitel utgjør en stor del av kroppen. Andre krefttyper som ikke er karsinomer er for eksempel melanomer, sarkomer og kreft i nervesystemet.

Noen karsinomer er godartede og trenger nesten ikke behandling, mens andre er svært aggressive og kan være dødelige.

Utvikling

Epitelcellene deler seg hyppig i de fleste organer men særlig i hud og tarm. Celler som deler seg, er mer utsatt for å få skade i DNA-et, og det må en DNA-skade til for at kreft skal utvikle seg. Epitel er som regel også utsatt for slitasje, for eksempel mekanisk slitasje fra maten vi spiser, stråleskade fra overdreven soling, kjemisk skade fra røyking og enkelte infeksjoner som virushepatitt.

Typer

Karsinomer får navn etter hva slags type epitel de oppstår i. Adenokarsinom oppstår i kjertelvev. Kjertler finnes blant annet i magesekk, lunger, skjoldbrusk- og bukspyttkjertel, tarm, bryst og prostata. Adenokarsinomer er den aller vanligste krefttypen i Norge. Brystkreft og prostatakreft eksempler på adenokarsinomer.

Plateepitelkarsinom oppstår i vev kledd av plateepitel, slik som i hud, lepper, munnslimhinne, livmorhals og rundt endetarmsåpningen. Plateepitelkarsinom er en svært vanlig type hudkreft.

Endokrine karsinomer er kreftsvulster som oppstår i kjertelvev som skiller ut hormoner. De kan derfor oppstå i alle organer som produserer hormoner. Eksempler på hormonproduserende karsinomer er nevroendokrin tumor i tynntarmen, karsinoide svulster i lungene og insulinom i bukspyttkjertel. Disse karsinomene varierer fra å være ganske godartede med lav grad av spredning, til aggressiv kreft med metastaser, særlig til lever.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg