Blåsyreampulle

Av og til dukker det opp blåsyreampuller fra andre verdenskrig.

Av /NTB Scanpix.
Mandler
Bittermandler kan inneholde små mengder blåsyre.
Mandler
Av /Unsplash.

Cyanidforgiftning er en potensiell svært alvorlig forgiftning forårsaket av cyanider. Den mest kjente av cyanidene er blåsyre (hydrogencyanid). Forgiftning med cyanider kan inntre i løpet av sekunder. Alvorlig cyanidforgiftning kan gi koma, kramper, puste- og hjertestans. Ved mistanke om alvorlig cyanidforgiftning er det viktig å kontakte medisinsk nødmeldetjeneste så fort som mulig, og sikre at pasienten får tilgang på frisk luft.

Faktaboks

Uttale
syanˈid

Blåsyre (hydrogencyanid) er en flyktig og fargeløs væske med lukt av bittermandel. Cyanider er salter av hydrogencyanid, for eksempel de lett løselige saltene kaliumcyanid og natriumcyanid. Hydrogencyanid, natrium- og kaliumcyanid er svært giftige forbindelser og fører til indre kvelning ved at de hindrer kroppens celler i å utnytte oksygen.

Forekomst av cyanider

Cyanider blir brukt i industrien til blant annet forsølving, forgylling og i gruvedrift. Hydrogencyanid i gassform kan under strenge sikkerhetstiltak brukes til innendørs bekjempelse av skadeinsekter. Glassampuller med kaliumcyanid fra andre verdenskrig har av og til blitt funnet langs kysten.

Cyanidholdige forbindelser er mye brukt i plastproduksjon. Høy temperatur vil dekomponere cyanidholdig plast og frigi hydrogencyanid sammen med andre gasser. Hydrogencyanid er en av komponentene i all brannrøyk, også sigarettrøyk, ofte i svært lav konsentrasjon. Hvis man puster inn brannrøyk, kan man bli utsatt for farlige mengder cyanid. Cyanidgass er en av mange problemstillinger med branngasser, inkludert oksygenmangel og kvelning, irriterende gasser og karbonmonoksid.

Virkemåte

Cyanid fordeler seg og virker i alle kroppens organer og vev. Cyanid hemmer mange enzymer i kroppen, og det viktigste enzymet av disse er cytokrom oksydase i respirasjonskjeden. Cellene mister evnen til å ta opp oksygen og kvitter seg heller ikke med karbondioksid. Dette gir energimangel og acidose, og det vil raskt oppstå livstruende effekter.

Symptomer og tegn

Bevisstløshet kan inntre i løpet av sekunder. Alvorlig cyanidforgiftning gir koma, kramper, puste- og hjertestans. Et tegn ved cyanidforgiftning er at blodet blir surt (metabolsk acidose). En annen effekt er høy oksygenmetning i venøst blod, også dette forårsaket av dårlig oksygenutnyttelse i cellene. Denne effekten kan gi pasienten en frisk rødfarge i huden, men dette er et mindre pålitelig tegn ved cyanidforgiftning. Et viktig klinisk tegn ved cyanidforgiftning er betydelig laktacidose, som er en god indikator på graden av metabolsk hemming.

Behandling

På ulykkesstedet er det viktig med frisk luft inntil helsepersonell kan overta. Pasienten bør da få tilført oksygen, etterfulgt av rask transport til sykehus. Ved alle bekreftede cyanidforgiftninger er det viktig å starte motgiftsbehandling på sykehus så raskt som mulig. Hydroksykobalamin er førstevalget blant motgiftene mot cyanidforgiftning, sammen med intensiv støttebehandling. Natriumtiosulfat er en annen motgift som kan være aktuell. Rask utvikling til alvorlig og livstruende forgiftning gir en utfordring med å starte behandlingen i tide.

Inntak av mindre farlige cyanidforbindelser

Mange planter, inkludert matplanter, inneholder en type cyanider som heter cyanogene glykosider. En av de mest kjente cyanogene glykosidene er amygdalin, som finnes i bittermandel og i mange steinfrukter som kirsebær og aprikos. Kassavarot, eller maniok, er en matplante som inneholder cyanogene glykosider, og tilberedning krever tilstrekkelig varmebehandling.

Cyanogene glykosider vil ved inntak reagere med syre i magesekken og frigi blåsyre i mindre mengder. Giftigheten av disse cyanogene glykosidene er relativ lav, men forgiftninger forekommer etter store inntak av bittermandler, stein fra steinfrukter og utilstrekkelig tilberedt kassavarot eller maniok.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg