Cyanider er salter av hydrogencyanid (blåsyre, HCN), for eksempel natriumcyanid og kaliumcyanid (cyankalium). Blåsyre er en særdeles hurtigvirkende gift som lammer stoffskiftet i cellene og gir indre kvelning med karakteristisk blåfarge av huden, derav navnet.

Saltene brukes blant annet i fornikling, forsølving og forgylling. Blåsyre er en fargeløs væske med kokepunkt på 28,5 grader og med en karakteristisk lukt som minner om bitre mandler. Den er en meget svak syre, svakere enn eddiksyre. Selve blåsyren, som fremstilles ved at for eksempel natriumcyanid kommer i kontakt med fortynnet svovelsyre, kan under strenge sikkerhetstiltak brukes til innendørs bekjempelse av skadeinsekter, for eksempel veggdyr.

Cyanholdige (-CN) forbindelser brukes mye i plastproduksjon, blant annet i skumplast. Blåsyre kan derfor frigjøres ved brann i en rekke vanlig brukte innredningsprodukter, og fra skumplast frigjøres samtidig giftige og lungeskadende stoffer av gruppen isocyanater.

Cyanider og blåsyre er uhyre farlige gifter fordi de virker så raskt: Bevisstløshet kan inntre i løpet av sekunder. De virker ved å beslaglegge et av cellens åndedrettsenzymer, slik at organismen ikke kan utnytte oksygen fra blodet. Dødsårsaken er en slags indre kvelning. De mest karakteristiske symptomene ved blåsyreforgiftning er et voldsomt forsterket åndedrett sammen med en lyserød hudfarge. Pasientens pust lukter gjerne av hydrogencyanid (minner om bitre mandler).

Brannrøyk kan – avhengig av materiale som brenner – inneholde varierende mengder cyanid. I Scandinavian Star-båtulykken døde mange av cyanidforgiftning.

Som motgift utenfor sykehus brukes amylnitritt eller natriumnitritt, som gis umiddelbart på stedet sammen med oksygen inntil annen behandling kan igangsettes. Det er viktig å gi oksygen (frisk luft) inntil helsepersonell kan overta. Ved orale forgiftninger vil en på sykehus vurdere ventrikkelskylling. Ved alle typer cyanidforgiftning er det svært viktig at antidotbehandling startes hurtigst mulig.

Førstevalget ved alvorlige cyanidforgiftninger er kompleksdannere eller kelater (hydroksykobolamin) ofte i kombinasjon med natriumtiosulfat. Hvert år dør mange mennesker av cyanidforgiftning i Norge, vesentlig på grunn av eksponering for brannrøyk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.