Cyanider er salter av hydrogencyanid, for eksempel kaliumcyanid og natriumcyanid. Cyanider inneholder en kjemisk cyanogruppe (CN). Hydrogencyanid (HCN, blåsyre) er en flyktig, potent og svært hurtigvirkende gift som hindrer cellene i å utnytte oksygen. Følgene av eksponering for cyanider er indre kvelning.

Cyanidsalter blir brukt i industrien til blant annet forsølving og forgylling. Hydrogencyanid er en flyktig og fargeløs væske med en lukt av bittermandel. Hydrogencyanid i gassform kan under strenge sikkerhetstiltak brukes til innendørs bekjempelse av skadeinsekter.

Cyanidholdige forbindelser er mye brukt i plastproduksjon. Høy temperatur vil dekomponere cyanidholdig plast og frigi hydrogencyanid sammen med andre gasser. Hydrogencyanid er en av komponentene i all brannrøyk, ofte i svært lav konsentrasjon. Inhalering av brannrøyk kan gi cyanidforgiftning, som en av mange problemstillinger med branngasser, inkludert oksygenmangel og kvelning, irriterende gasser og karbonmonoksid.

Hydrogencyanid, natrium- og kaliumcyanid er svært giftige forbindelser, og forgiftningen inntrer raskt. Bevisstløshet kan inntre i løpet av sekunder. Alvorlig cyanidforgiftning gir koma, kramper, sirkulasjons- og respirasjonssvikt.

Cyanid fordeler seg og virker i alle kroppens organer og vev. På cellenivå vil cyanid forstyrre respirasjonskjeden. Når cellene ikke kan utnytte oksygenet, vil anaerob metabolisme gi melkesyrestigning. Et klinisk tegn på cyanidforgiftning er derfor metabolsk acidose forårsaket av melkesyre (laktat). Et annet klinisk tegn også forårsaket av dårlig oksygenutnyttelse, er høy oksygenmetning i venøst blod. Den samme effekten kan gi pasienten en frisk rødfarge i huden, men dette er et mer upålitelig klinisk tegn.

På ulykkesstedet er det viktig med frisk luft inntil helsepersonell kan overta. Pasienten bør da få tilført oksygen under raskt transport til sykehus. Ved alle bekreftede cyanidforgiftninger er det viktig å starte motgiftsbehandling på sykehus så raskt som mulig.

Hydroksokobalamin er førstevalget blant motgiftene mot cyanidforgiftning, sammen med intensiv støttebehandling. Natriumtiosulfat er en annen motgift som kan være aktuell behandling.

Cyanogene glykosider er cyanidholdige forbindelser som finnes i mange planter, også matplanter. En av de mest kjente cyanogene glykosidene er amygdalin, som finnes i bittermandel og mange steinfrukter som kirsebær og aprikos. Kassavarot eller maniok er en matplante som inneholder cyanogene glykosider, og tilberedning krever tilstrekkelig varmebehandling. Cyanogene glykosider vil ved inntak reagere med syre i magesekken og frigi hydrogencyanid i mindre mengder. Forgiftninger etter betydelig inntak av bitter mandel, stein fra steinfrukter og utilstrekkelig tilberedt kassavarot forekommer, men giftigheten er relativt lav.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.