laktacidose

Artikkelstart

Laktacidose er surgjøring av organismen (metabolsk acidose) på grunn av opphopning av melkesyre (laktat). Laktacidose kan skyldes en akutt eller kronisk medisinsk tilstand, medikamenter eller forgiftninger.

Faktaboks

Uttale
laktacidˈose
Etymologi
av lakt- og latin acidum, ‘syre’

Årsaker

Hypoksi

Den vanligste årsaken til laktacidose er for liten tilførsel av oksygen til vevene sammenliknet med behovet (hypoksi). Nedsatt oksygentilførsel fører til anaerob forbrenning av glukose til pyrodruesyre som omdannes til laktat. Laktat skilles ut av cellene og fraktes til leveren for å omdannes til glukose. Ved for liten oksygentilførsel hopes det opp laktat, og kroppens pH reduseres. Ved sepsis (blodforgiftning) er laktacidose forbundet med dårligere prognose.

Metformin

Metformin er et medikament som brukes i behandlingen av diabetes type 2. Det kan i meget sjeldne tilfeller føre til laktacidose hos pasienter som har nedsatt nyrefunksjon og gjerne i kombinasjon med andre sykdommer som fører til nedsatt oksygentilførsel til kroppen.

Diagnostikk

Påvisning av laktacidose gjøres ved å måle pH og konsentrasjonen av laktat i en blodprøve. Som regel utføres analysen på instrumenter som er laget for å måle innholdet av blodgasser i en blodprøve.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg