Laktat

Laktat er det negativt ladde anionet til melkesyre.

Laktat
Lisens: CC BY SA 3.0

Laktacidose er en tilstand der blodet får en lavere pH-verdi (metabolsk acidose) på grunn av opphopning av melkesyre i blodet. Melkesyre blir der raskt omdannet til laktat. Melkesyre finnes derfor som laktat i blodet.

Faktaboks

Uttale
laktacidˈose
Etymologi
av lakt- og latin acidum, ‘syre’

Den vanligste årsaken til laktacidose er for liten tilførsel av oksygen til kroppens celler i forhold til behovet (hypoksi), enten grunnet intens trening eller sykdomstilstander som gir sirkulasjonssvikt, for eksempel sepsis. Laktacidose kan også skyldes medikamenter, leversvikt, samt at adrenerge stoffer i blodet (for eksempel adrenalin) vil bidra til frigjøring av laktat.

Mekanismer

Kroppen produserer normalt rundt 20 millimol (mmol) laktat per kilo hver dag, hovedsakelig i skjelettmuskulatur. Normale verdier i blodet er under 0,5 mmol per liter, og avhengig av analysemetode regnes over rundt 2 mmol per liter vanligvis som forhøyet (hyperlaktatemi).

For lav oksygentilførsel fører til anaerob forbrenning av glukose til pyrovat i cellene, som omdannes til laktat og slippes ut i blodet. Ved for liten oksygentilførsel hoper det seg opp laktat, og kroppens pH reduseres (se blodgasser). Laktat skilles ut av cellene og fraktes til leveren for å omdannes til glukose.

Årsaker

Hypoksi

For lite oksygen til cellene kan skyldes at det er for lite oksygeninnhold i blodet (hypoksemi) som sirkuleres. Det kan også skyldes at blodsirkulasjonen er for dårlig (sirkulasjonssvikt), slik at selv om oksygeninnholdet i blodet er normalt, så får ikke cellene tilført nok oksygen. Dette kan også forekomme i kombinasjon, som ved hjertestans. De vanligste årsakene til sirkulasjonssvikt som gir laktacidose er sepsis, akutt hjertesvikt og blødningssjokk.

Ved intens trening vil ikke hjerte-karsystemet klare å etterkomme behovet for oksygen, og celler vil kunne skifte til anaerob metabolisme med produksjon av laktat.

Adrenergika

Om kroppen utsettes for akutt stress, vil adrenalin frigjøres i blodet grunnet stimulering av det sympatiske nervesystemet, for eksempel ved alvorlige infeksjoner og sepsis. Dette vil stimulere beta-2-reseptorer som igjen kan gi anaerob nedbrytning av glukose hvor laktat frigjøres. Medikamenter som har effekt på slike reseptorer, for eksempel adrenalin gitt under intensivbehandling eller beta-2-agonister som brukes som behandling av astma, vil ha samme effekt.

Medikamenter

Medikamenter som hemmer oksidativ fosforylering, for eksempel cyanid, vil bidra til at laktatproduksjonen øker. Det er også flere andre medikamenter og toksiske stoffer som kan bidra til dette, for eksempel metformin, metanol og etylenglykol.

Leversvikt

Ved alvorlig leversvikt vil kroppens evne til å omdanne laktat være redusert, som kan bidra til høyere laktatnivåer i blodet.

Krampeanfall

Ved et generalisert krampeanfall vil svært mange muskler i kroppen trekke seg sammen samtidig og rytmisk, noe som vil bidra til laktatproduksjon.

Det er også andre årsaker til laktacidose som er mindre hyppige.

Diagnostikk

Påvisning av laktacidose gjøres ved å måle pH og konsentrasjonen av laktat i en blodprøve. Som regel utføres analysen på instrumenter som er laget for å måle innholdet av blodgasser i en blodprøve.

Behandling

Behandling retter seg mot å korrigere årsaken til det forhøyede laktatet i blodet, for eksempel sirkulasjonsstøttende behandling i intensivavdeling ved akutt sirkulasjonssvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg