Laktacidose er surgjøring av organismen (metabolsk acidose) på grunn av opphopning av melkesyre (laktat). Laktacidose kan skyldes en akutt eller kronisk medisinsk tilstand, medikamenter eller forgiftninger.

Den vanligste årsaken til laktacidose er for liten tilførsel av oksygen til vevene sammenliknet med behovet (hypoksi). Nedsatt oksygentilførsel fører til anaerob forbrenning av glukose til pyrodruesyre som omdannes til laktat. Laktat skilles ut av cellene og fraktes til leveren for å omdannes til glukose. Ved for liten oksygentilførsel hopes det opp laktat, og kroppens pH reduseres. Ved sepsis (blodforgiftning) er laktacidose forbundet med dårligere prognose.

Metformin er et medikament som brukes i behandlingen av diabetes type 2. Det kan i meget sjeldne tilfeller føre til laktacidose hos pasienter som har nedsatt nyrefunksjon og gjerne i kombinasjon med andre sykdommer som fører til nedsatt oksygentilførsel til kroppen.

Påvisning av laktacidose gjøres ved å måle pH og konsentrasjonen av laktat i en blodprøve. Som regel utføres analysen på instrumenter som er laget for å måle innholdet av blodgasser i en blodprøve.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.