dakryocystitt

Dakryocystitt, betennelse i tåresekken. Tilstanden kan enten være akutt, karakterisert ved tåreflod og en øm, smertefull rødlig hevelse mellom indre øyevinkel og nesen, eller kronisk med tåreflod og stadige konjunktivitter. I begge tilfeller er årsaken vanligvis at tårekanalen er tett slik at tårer og slim stagneres med bakteriell infeksjon som følge. Tilstanden behandles med antibiotika og åpning av tårekanalen, i noen tilfeller med kirurgisk fjerning av tåresekken.

Faktaboks

uttale:
dakryocystˈitt

Barn

Dakryocystitt er ikke uvanlig i de første levemånedene hos barn hvor tåresekkens avløpsvei til nesen enda ikke har åpnet seg. Tilstanden medfører ømhet, hevelse og pussansamling i indre øyekrok. Symptomene kan holdes i sjakk med antibiotika i form av øyedråper. Hvis tilstanden ikke helbredes spontant før 2 års alder, bør barnet opereres (tåreveissondering i narkose).

Voksne

Hos voksne er sykdommen gjerne kronisk og medfører tåreflod, idet betennelsen tetter igjen tårenes avløpsvei til nesen. Ved trykk over tåresekken presses slim og materie ut i øyekroken. Dette sekretet inneholder tallrike bakterier, som kan forårsake en farlig hornhinnebetennelse hvis hornhinnens overflate skades, for eksempel ved et rusk, klor eller operativt inngrep. Kronisk dakryocystitis helbredes først når nytt tåreavløp til nesen er fremskaffet ved operasjon.

Ved den sjeldne akutte dakryocystitis hos voksne dannes en smertefull, rød hevelse i indre øyekrok og tilstøtende deler av øyelokkene; antibiotika har ofte god virkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg