Dekstran

Dekstran. Strukturformel.

Av /Store norske leksikon ※.

Dekstran er et legemiddel som kan brukes som erstatning for blodplasma ved tilstander hvor blodvolumet er nedsatt, som for eksempel sirkulatorisk sjokk. Dekstran har også andre bruksområder, som i lakker og næringsmidler.

Faktaboks

Uttale
dekstrˈan
Etymologi
av latin ‘høyre’

Dekstran som legemiddel

Dekstran kan ha relative molekylmasser på opptil flere millioner. Infundert i blodbanen vil det på grunn av molekylstørrelsen ikke gå ut i vevet, men holdes tilbake i blodårene. Derved økes det kolloidosmotiske trykket, og vann holdes tilbake. Dekstran med molekylvekter 40, 60 og 70 kDa brukes i infusjonsvæsker. Se plasmasubstitutter.

Infusjon av dekstran reduserer forekomsten av blodproppdannelse. Den viktigste bivirkningen er anafylaksi, det vil si en allergisk reaksjon som rammer hele kroppen. Dette kan motvirkes ved å gi lavmolekylært dekstran (molekylvekt om lag 1 kDa) som binder antistoffene og deretter utskilles med urinen.

Annen bruk

Visse typer dekstran brukes i lakker, lim, kosmetikk, papirfinish med mer og i næringsmidler. Derivater av dekstran blir mye brukt i forskjellige kromatografiske teknikker.

Kjemiske egenskaper

Dekstran er et vannløselig polysakkarid som enkelte bakteriearter kan fremstille fra sukker. Dekstran er bygget opp av glukosemolekyler i kjede. I dekstran er glukosemolekylene koblet sammen med 1–6 bindinger istedenfor 1–4 bindinger som er vanlig for eksempel i stivelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg