Dermatomer
Dermatomer er hudområder som innerveres av spesifikke sensoriske nervefibre fra tilhørende segmenter i ryggmargen. Dermatomene kan variere noe i ulike anatomiske atlas og andre fremstillinger.

Dermatomer er båndformede hudområder som hvert innerveres av sensoriske nervefibre fra ett segment/én dorsalrot i ryggmargen, med unntak av C1-segmentet som bare fører motoriske fibre. Den spinale roten mottar alle nervefibrene som forsyner vedkommende dermatom. Hvert ryggmargssegment innerverer altså et bestemt område av huden, og overfører sanseinntrykk (trykk/berøring, temperatur, smerte) fra dette hudområdet til hjernen.

Faktaboks

Uttale

d'ermat'omer

Etymologi

av gresk derma, 'hud', og tome, 'snitt'. Betegnelsen og prinsippet ble først presentert av den tyske nevrologen Otfrid Foerster (1873-1941) i 1933 i tidsskriftet Brain.

Kroppens 30 dermatomer har sitt opphav i fosterstadiets metameri og går i prinsippet horisontalt som et belte rundt bryst- og bukregionen, mer langsgående i ekstremitetene, men de kan også her oppfattes som horisontale, dersom armene strekkes rett ut og man inntar en (tenkt) «spagat».

Dermatomene er ikke skarpt avgrenset, men går delvis over i hverandre, da hvert dermatom også får fibre fra de dorsale naborøttene. Særlig gjelder dette for kroppsstammen, truncus. Derfor vil et dermatom i for eksempel brystregionen representeres av tre nerverøtter: en hovednerve (i midten) og delvis en nabonerve fra hver side. En skade på én enkelt spinalnerve vil derfor ikke føre til et fullstendig sensorisk utfall på noe sted på hudoverflaten.

Huden på armene er forsynt av nervegrenene fra armnervefletningen (C5–Th1). Beina forsynes hovedsakelig av nerver fra lumbalnervefletningen og sakralnervefletningen. Det er individuelle forskjeller.

Dermatomenes kliniske betydning

Undersøkelsen av dermatomene og deres segmentale hudinnervasjon har stor betydning for diagnostiseringen av nevrologiske sykdommer. Et utfall kan bidra til å lokalisere sykdom eller skade på et bestemt ryggmargssegment ved at berørings- eller smertesansen er nedsatt eller opphevet (analgesi). Eksempelvis kan nedsatt følelse langs utsiden av leggen (L5–S1-dermatomet) gi en antydning om en mellomvirvelskiveskade i dette området (prolaps).

Forbindelsen mellom dermatomer og sensoriske hudnerver

Forskjellen mellom segmentale (radikulære) dermatomer og sensoriske hudnerver (nervi cutanei) kan virke forvirrende, siden begge noen ganger omtales som 'dermatomer'. Også innen embryologien brukes dermatombegrepet om den delen av somittene som gir opphav til bindevev og hudens dermis.

Et hvilket som helst hudområde på kroppen har spesifikke sensoriske nerveceller som formidler sensoriske impulser fra huden og inn til sentralnervesystemet. Tettheten av disse nervecellene i huden kan variere fra område til område. Jo større tettheten er, desto mer presis er berøringssansen i dette området. For eksempel har fingertuppene en mye mer presis evne til å sanse forskjell på hvorvidt ett eller to punkter berøres samtidig, enn hva ryggen har. God taktil sans i hendene er av stor betydning, for eksempel ved palpasjon av pasientene.

Forskjellen mellom radikulære dermatomer og perifer hudinnervasjon er at den perifere hudgrenen (ramus cutaneus) kan bestå av fibre fra flere spinalnerver, mens det enkelte dermatom kan inneholde nervefibre som ender opp i samme spinalnerve og samme ryggmargssegment. Hudinnervasjonen forsynes av én spesifikk perifer hudnerve. Det er disse perifere nervene som formidler de fleste inntrykk mellom omgivelsene og hjernen. De perifere hudområdene kan i ekstremitetene avvike noe fra de sammenhengende, båndlignende dermatomene. Dette skyldes at ekstremitetenes innerveres av flettverk (plexus brachialis/lumbalis/sacralis) hvor nervene anastomoserer og den enkelte nerve får fibre fra flere røtter. I disse områdene vil hudinnervasjonen ofte danne brede felt som overlapper hverandre. Bare i thorakaldelen, som ikke forsynes av flettverk, er spinalnerven den samme som den perifere nerven, slik at det radikulære og det perifere dermatomet er det samme.

Derfor kan det ved perifer nerveskade være slik at man mister følelsen i et hudområde som dekker flere dermatomer, mens en skade på spinalnervene vil gi tap av følelser kun i deres respektive dermatomer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg