eosinofil granulomatose med polyangiitt

Eosinofil granulomatose med polyangiitt, tidligere kalt Churg-Strauss syndrom, er en systemsykdom som manifesterer seg ved alvorlig astma, ofte kombinert med affeksjon av nese og bihuler, samt økt antall eosinofile blodceller i blodet. I tillegg kan man finne betennelsesforandringer i mange organer, hyppigst lunge og hud, og i små og mellomstore arterier og vener.

Pasientene kan ha astma i mange år før man finner forandringer i blodårene (vaskulitt). Man mistenker ofte denne tilstanden hos pasienter med alvorlig astma som responderer dårlig på konvensjonell behandling med inhalasjonsmedisiner, og som trenger gjentatte kurer med glukokortikoider (kortisonlignende stoffer) i tablettform.

Sykdommen behandles med glukokortikoidtabletter (kortisonlignende stoffer), ofte i kombinasjon med cellegift. Nyere medisiner, som antistoffer mot B-lymfocytter, brukes også i enkelte tilfeller.

Sykdommen ble første gang beskrevet i 1951 av de amerikanske patologene Jacob Churg (1910–2005) og Lotte Strauss (1913–1985), og ble derfor tidligere kalt Churg-Strauss syndrom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg