Eosinofil granulomatose med polyangiitt er en systemsykdom som kjennetegnes av astma, hvor også nesen og bihulene ofte er rammet, samt økt antall eosinofile blodceller i blodet. I tillegg kan man finne betennelsesforandringer i mange organer, som lungene og huden, og i små og mellomstore arterier og vener.

Faktaboks

Uttale

eosinof'il granulotmat'ose med polyangi'itt

Etymologi

av eosinofili, granulom og polyangiit, poly-, 'mange' og angiit, 'årebetennelse'

Også kjent som

Churg-Strauss syndrom (tidligere navn)

Pasientene kan ha astma i mange år før man finner betennelse i blodårene, såkalt vaskulitt. Man mistenker ofte denne tilstanden hos pasienter med alvorlig astma som ikke blir bedre av behandling med astmamedisin, og som trenger gjentatte kurer med glukokortikoider i tablettform.

Behandling

Sykdommen behandles med glukokortikoider i tablettform, ofte i kombinasjon med cellegift. Nyere legemidler, som antistoffer mot B-lymfocytter, kan også brukes i enkelte tilfeller.

Historikk

Sykdommen ble første gang beskrevet i 1951 av de amerikanske patologene Jacob Churg (1910–2005) og Lotte Strauss (1913–1985), og ble derfor tidligere kalt Churg-Strauss syndrom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg