Eosinofil granulomatose med polyangiitt, tidligere kalt Churg-Strauss syndrom, er en systemsykdom som manifesterer seg ved alvorlig astma, ofte kombinert med affeksjon av nese og bihuler, samt økt antall eosinofile blodceller i blodet. I tillegg kan man finne betennelsesforandringer i mange organer, hyppigst lunge og hud, og i små og mellomstore arterier og vener.

Pasientene kan ha astma i mange år før man finner forandringer i blodårene (vaskulitt). Man mistenker ofte denne tilstanden hos pasienter med alvorlig astma som responderer dårlig på konvensjonell behandling med inhalasjonsmedisiner, og som trenger gjentatte kurer med glukokortikoider (kortisonlignende stoffer) i tablettform.

Sykdommen behandles med glukokortikoidtabletter (kortisonlignende stoffer), ofte i kombinasjon med cellegift. Nyere medisiner, som antistoffer mot B-lymfocytter, brukes også i enkelte tilfeller.

Sykdommen ble første gang beskrevet i 1951 av de amerikanske patologene Jacob Churg (1910–2005) og Lotte Strauss (1913–1985), og ble derfor tidligere kalt Churg-Strauss syndrom

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.