griseofulvin

Strukturformel av griseofulvin.
.

Artikkelstart

Griseofulvin er et antibiotikum med spesifikk virkning på soppinfeksjoner i hud og negler. Det brukes hovedsakelig mot infeksjon av dermatofytter, en type sopp som lever i keratinholdig vev.

Faktaboks

Uttale
griseofulvˈin

Griseofulvin dannes fra ulike Penicillium-arter, spesielt fra Penicillium griseofulvum.

Virkning

Griseofulvin virker ved å hemme soppens celledeling. Dette skjer ved at legemiddelet bindes til soppcellenes tubulin, proteinet som er byggesteinen i mikrotubuli. Bindingen til tubulin hemmer veksten av soppcellene (fungistatisk). Griseofulvin har ikke effekt på sykdommer som skyldes gjær- eller muggsopp.

Bruk

Griseofulvin kommer i form av tabletter som svelges. Det vil hovedsakelig hopes opp i nydannet hud og konsentreres i keratinlaget, hvor soppen befinner seg. Behandlingen er langvarig. Legemiddel med griseofulvin er ikke markedsført i Norge, men kan fås på registreringsfritak.

Bivirkninger

Griseofulvin gir få bivirkninger. Legemiddelet kan gi mageplager, hodepine og lyssensitivitet (fotosensibilitet). Allergiske reaksjoner som utslett og feber kan forekomme.

Forsiktighetsregler

Griseofulvin omsettes (metaboliseres) i leveren ved hjelp av cytokrom P450-enzymer. Samtidig bruk av legemidler som for eksempel warfarin eller kolesterolsenkende statiner kan medføre at disse legemidlene får en lavere konsentrasjon i kroppen og dermed mindre effekt. Dette kommer av at griseofulvin øker aktiviteten av cytokrom P450-isoenzymet CYP3A4, og dermed øker omsetningen av andre legemidler som også omsettes av disse enzymene.

Griseofulvin skal ikke brukes av gravide.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg