Histamin H2-antagonister er legemidler som reduserer produksjon av magesyre ved å blokkere H2-reseptorer i magesekken.

Faktaboks

Også kjent som
H2-blokkere H2-reseptorantagonister

Virkning

Histamin stimulerer syreproduksjon ved å binde seg til H2-reseptorer i magesekken. Ved å blokkere H2-reseptorer, blokkere disse legemidlene pumpen som pumper protoner (H+) ut i magesekken. På den måten reduseres produksjon av magesyre.

Bruk

H2-blokkere brukes i behandling av sykdommer som er relatert til ugunstige effekter av magesyre i magesekken og spiserøret, først og fremst halsbrann, reflukssykdom, spiserørsbetennelse og magesår.

Den lindrende effekten kommer vanligvis i løpet av et par dager etter behandlingsstart.

Preparater

Aktuelle legemidler er ranitidin (handelsnavn Zantac), famotidin (Pepcid) og cimetidin. Ranitidin er tilgjengelig som tabletter, brusetabletter og til injeksjon.

Flere av disse legemidlene er reseptfrie.

Bivirkninger

Det er lite bivirkninger knyttet til denne gruppen legemidler. Svimmelhet, hodepine og tretthet kan forekomme. Cimetidin har noe høyere forekomst av bivirkninger hos pasienter med nedsatt lever- og nyrefunksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg