Hydrops foetalis er en tilstand hvor et foster samler opp for mye vann. Det foreligger en betydelig væskeansamling (ødem) i huden og også økt mengde væske i fosterets bryst- og bukhule.

Faktaboks

Uttale
hydrops foetˈalis
Etymologi
av gresk hydrops, ‘vattersott, ødem’, og latin fetus, ‘foster’
Også kjent som
føtal hydrops

Årsaker

Tidligere var den vanligste årsaken en uforlikelighet mellom morens og fosterets blodtyper, spesielt rhesusuforlikelighet med anti-RhD eller høytitrete ABO-antistoffer. IgG-antistoffer fra moren krysser da morkaken og ødelegger fosterets blodceller med hemolytisk sykdom, erytroblastose og anemi som resultat. Ved hydrops foetalis blir anemien så uttalt at fosteret utvikler alvorlig hjertesvikt som fører til svære ødemer.

I dag er denne trusselen mot fosteret så godt som fjernet i vårt samfunn. Hydrops foetalis kan imidlertid også skyldes visse kromosomdefekter i røde blodceller og noen medfødte misdannelser, både i hjertet, lungene, nyrene og tarmkanalen. En sjelden gang kan hydrops også være forårsaket av infeksjoner mens fosteret er i livmoren.

Med utbredt bruk av ultralyd vil de fleste tilfellene i dag fanges opp på svangerskapskontrollene og behandling av antistoffutløst hydrops foetalis vil da være intrauterine transfusjoner. Langt sjeldnere hjelper intrauterine transfusjoner ved de andre tilstandene.

Prognose

Prognosen avhenger av årsaken, men er ofte alvorlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Asbjørn Myren Svensen

"Hydrops foetalis kan imidlertid også skyldes en del medfødte misdannelser, både i hjertet, lungene, nyrene og tarmkanalen, og kan da en sjelden gang være forårsaket av infeksjoner mens fosteret er i livmoren."
Denne setningen er litt tvetydig. Er det de medfødte misdannelsene som er forårsaket av intrauterin infeksjon eller kan en intrauterin infeksjon gi hydrops, uavhengig av eventuelle misdannelser?

Vennlig hilsen

Asbjørn Myren Svensen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg