Immunmodulerende midler er legemidler som brukes til å modifisere eller endre immunsystemet. Disse kan enten stimulere immunsystemet ved å øke produksjon av antistoffer i blodet (immunstimulerende) eller undertrykke immunsystemet ved å redusere antistoffer (immunsupressiva).

Bruk

Immunstimulerende legemidler brukes for å fremme immunrespons mot infeksjoner, ved nedsatt immunrespons som hos aids- eller kreftpasienter. De brukes når immunsystemet ikke klarer å bekjempe infeksjoner i tilstrekkelig grad og i bekjempelsen av noen krefttyper.

Immunsupprimerende legemidler brukes til å hemme kroppens immunrespons. Dette brukes blant annet av organtransplanterte for å unngå at nye organer angripes av immunforsvaret. Disse kan i tillegg brukes ved enkelte autoimmune sykdommer som lupus, psoriasis, Crohns og revmatoid artritt.

Virkningsmekanisme

Immunmodulerende legemidler virker ved å hemme eller fremme mekanismer som er ansvarlig for betennelse og immunrespons. Disse virker på ulike deler av immunsystemet, noen virker hemmende mens andre virker fremmende på immunceller slik som makrofager, lymfocytter og nøytrofile granulocytter.

Immunterapi er behandlingen der man tar i bruk immunmodulerende legemidler slik at behandlingen rettes mot immunsystemet for å hjelpe til å helbrede en gitt sykdom.

Immunmodulerende midler kan være biologiske legemidler som vaksiner eller humant rekombinante antistoffer, syntetiske stoffer eller kroppsegne stoffer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg