Invertsåper er en type kvartære ammoniumforbindelser som blant annet kan brukes til hånddesinfeksjon.

Faktaboks

Også kjent som

kationiske detergenter, fuktemidler

Kjemi

Invertsåper er syntetiske kationiske detergenter med overflateaktive egenskaper. Det innebærer at de reduserer overflatespenningen i væsker. Dette er stoffer som har en hydrofob (upolar) og en hydrofil (polar) side, og invertsåpene har en positiv ladning (kation) på den hydrofile delen.

Ivertsåpenes antimikrobielle effekt kan påvirkes negativt ved tilstedeværelse av organiske stoffer. Virkningen reduseres også ved lave pH verdier.

Virkningsmekanisme

Invertsåper med antimikrobielle egenskaper kan anvendes som rensemiddel av sår og som desinfiserende midler. Sår renses ved at bindinger mellom vev og partikler, inkludert mikroorganismer brytes og kan vaskes eller skylles vekk.

Den antimikrobielle effekten skyldes at invertsåpen ødelegger mikroorganismenes cellemembraner slik at cellene dør. Dette skjer blant annet ved at cellemembranen depolariseres, cellen lekker og proteiner denatureres. Invertsåper inaktiverer ikke alle typer mikroorganismer. De er mest effektive med bakteriedrepende (baktericid) virkning mot gram-positive bakterier og enkelte gram-negative bakterier, mens de hemmer veksten av sopp. De inaktiverer enkelte virus med hydrofobe egenskaper.

Bruksområder

I tillegg til rens og desinfeksjon kan invertsåper brukes som konserveringsmiddel, det vil si stoffer som skal forhindre vekst av mikroorganismer. Et eksempel er benzalkoniumklorid, som kan brukes som konserveringsmiddel i øyedråper og til desinfeksjon av hud i forkant av operasjoner. Cetrimid brukes blant annet i farmasøytiske produkter som anvendes til å rense og desinfisere brannsår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg