khat

Artikkelstart

Khat er navnet på en treart i frøbuskfamilien og navnet på et narkotisk plantestoff som utvinnes av trearten. Trearten finnes særlig utbredt i Midtøsten og nordøstlige deler av Afrika.

Faktaboks

Også kjent som
kat, qat, murmungu, mirra, abyssinsk te, Catha edulis

Khat inneholder mange alkaloider og andre stoffer som kan utøve en rekke virkninger på mennesker. De viktigste psykoaktive stoffene i khat er katinon og katin. Innholdet av disse kan variere sterkt mellom forskjellige typer av khat. Ved tørking og lagring vil de psykoaktive stoffene brytes ned. Derfor må ferske blad og planter brukes for å oppnå virkning.

Bruk

Bruken av khat foregår gjerne ved at større mengder blad og plantedeler tygges over flere timer. Virkningen er svært lik den som oppnås ved bruk av amfetamin, men tygging av khat vil sjelden gi kraftigere effekter enn de som oppnås ved lave amfetamindoser. Rusvirkningen, avhengighetspotensialet og skadevirkninger ved bruk av khat kan sammenlignes med bruk av lave amfetamindoser. Tenkeforstyrrelser av typen som kan sees etter betydelig amfetaminmisbruk kan imidlertid forekomme.

Bruk av khat har størst utbredelse i områdene hvor planten vokser (nordlige Jemen, Etiopia, Somalia), men er også rapportert i Europa, inklusive Norge, særlig blant innvandrere fra Somalia. Khatmisbruk fører ofte til sosioøkonomiske problemer som fattigdom, fordi prisen er høy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg