strukturformel latanoprost
Av / via Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 4.0
Legemidler ved grønn stær
Legemidler ved grømm stær (glaukom) virker enten ved å hemme produksjonen av kammervann eller ved å bedre dreneringen av kammervann.
Av /Fra læreboken Legemidler og bruken av dem. Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).
Grønn stær.

To utsnitt av øyets forside som viser de delene av synsorganet som produserer og drenerer kammervæsken (humor aquosus), slik at et stabilt indre trykk i øyet kan opprettholdes (pilene viser kammervæskens strømretning).

Av /KF-arkiv ※.

Latanoprost er et legemiddel som senker det indre trykket i øyet. Legemidlet brukes i behandlingen av sykdommen grønn stær (glaukom), eller høyt øyetrykk, da disse forårsakes av høyt trykk i det indre øyet. Høyt øyetrykk kommer av økt mengde kammervann i øyet.

Faktaboks

Uttale
latanoprˈost

Legemidlet gis lokalt i form av øyedråper. Latanoprost var ett av de første legemidlene på markedet for å behandle grønn stær.

Virkningsmekanisme

Latanoprost ligner på et av kroppens naturlige signalstoffer, prostaglandin, og har av denne grunnen mange av de samme virkningene.

Latanoprost øker drenasjen av kammervann i øyet. Kammervannet dreneres i vinkelen mellom ciliarmuskelen og senehinnen (det hvite på øyet). Ciliarmuskelen er muskelen som fester til linsen og som styrer linsens brytning.

Kammervannet dreneres ut i øyehulen der det transporteres videre i lymfeårer. Ved å redusere væskemengden i øyet vil trykket senkes.

Bruk

Legemidlet brukes hovedsakelig for å behandle åpenvinklet grønn stær. Mekanismen bak sykdommen er ikke kjent, men det virker til at det kommer av vanskeligheter med drenasjen via avløpsbanene i trabekelverket og Schlemms kanal, som er to veier for tømming av kammervæske.

Legemidlet brukes også for høyt øyetrykk, noe som kan føre til grønn stær. Latanoprost er førstevalg for disse sykdommene så vel som for andre undergrupper av grønn stær ettersom legemiddelet har lite bivirkninger og er lett å bruke. Vanlig dosering er én dråpe i øyet eller øynene med høyt trykk, én gang daglig. Effekten av legemidlet inntrer etter noen timer.

Preparater

Latanoprost finnes i to registrerte varemerker: Xalatan og Monoprost. I tillegg finnes det i to kombinasjonspreparater: Xalcom og Fixoprost. I disse preparatene brukes latanoprost sammen med virkestoffet timolol, en betablokker som senker produksjonen av kammervann.

Bivirkninger

Vanlige lokale bivirkninger kan være lengre, tykkere og mørkere øyevipper. Sterkere farging (hyperpigmentering) av regnbuehinnen kan gi annen øyefarge, og rødt øye på grunn av økt blodtilstrømning til øyet (konjunktival hyperemi) kan også forekomme.

Andre vanlige bivirkninger er øyeirritasjoner og betennelser i øyet (konjunktivitt) eller øyelokket (blefaritt).

Forsiktighetsregler

For latanoprost har man ikke har erfaring eller kliniske data for bruk hos gravide. Det frarådes til gravide.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg