Nefrotisk syndrom er en tilstand karakterisert av sterkt forøket proteinutskillelse i urinen og samtidig nedsatt proteininnhold (albumin) i serum og ødemer. Ved denne tilstanden er proteinutskillelsen i urinen over 3 gram/døgn. Man kan også få forhøyet kolesterol i serum.

Faktaboks

Uttale
nefrˈotisk syndrom
Etymologi
av nefro-
Også kjent som
nefrose

Nyrefunksjonen bedømt ved måling av kreatinin i serum kan være normal eller svekket, det avhenger av årsaken til det nefrotiske syndromet.

Årsak

Nefrotisk syndrom skyldes en skade i nyrenøstenes (glomeruli) kapillærmembraner som gir en økt lekkasje og dermed økt proteinutskillelse. Glomerulonefritt er den hyppigste årsaken. Andre årsaker er diabetisk nefropati og nefrosklerose samt avleiringssykdommer som amyloidose.

Diagnose

Diagnosen stilles ved nyrebiopsi. Man må gjøre elektronmikroskopi for å påvise forandringene i membranen som finnes i epitelcellene i glomerulus.

Behandling

Vanndrivende medikamenter brukes på grunn av ødemene. Det vil ofte være nødvendig med steroider og/eller cellegiftbehandling, avhengig av grunnlidelsen.

Prognosen avhenger av årsaken. Den vanligste formen av glomerulonefritt hos barn og unge har meget god prognose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg