Nevralgi, nervesmerter, tilsynelatende spontane og gjerne anfallsvise smerter som er begrenset til et område som forsynes av en bestemt nerve eller nerverot. Nevralgier er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom på en sykdom som irriterer den smertefremkallende nerven.

Blant årsakene kan nevnes betennelser i eller omkring nerven og trykk mot nerven, for eksempel fra en knokkel eller fra en svulst. Helvetesild (herpes zoster), som innledes med brennende nevralgier i et avgrenset hudområde, skyldes for eksempel en virusinfeksjon i en ryggmargsnerve (nerverot). Årsaken til den meget smertefulle, såkalt ekte ansiktsnevralgi (trigeminusnevralgi) er ikke kjent. Nevralgier i låret (isjias) og armene kan stamme fra et diskusprolaps.

Smertene er gjerne jagende og stråler ut langs en eller flere perifere nerver eller nerverøtter, og de kan opptre overalt: i ansiktet, i bakhodet, i armene langs inn- og utsiden, mellom ribbena, i korsryggen og i bena.

Smertene ved nevralgier er ofte vanskelig å behandle. Preparater som også kan benyttes mot epileptiske anfall (fenytoin, karbamazepin, valproat og særlig gabapentin og pregabalin) kan minske smertene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.