Nevralgi er nervesmerter som kan komme som anfallsvise smerter begrenset til et område som forsynes av en bestemt nerve eller nerverot. Nevralgi er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom på en sykdom eller skade i forløpet av den smertefremkallende nerven.

Faktaboks

Uttale
nevralgˈier
Etymologi
av nevr- og gresk algos, ‘smerte’
Også kjent som
nervesmerter

Nevraligi kan opptre overalt: i ansiktet, i bakhodet, i armene langs inn- og utsiden, mellom ribbena, i korsryggen og i bena.

Årsaker

Det er svært mange ulike årsaker til nevralgier. Blant årsakene kan nevnes betennelser i eller omkring nerven, diabetes, trykk mot nerven fra benete strukturer, svulster, skade på nerven etter operasjoner eller innklemming av nerven.

Helvetesild (herpes zoster) er en virusinfeksjon i en ryggmargsnerve (nerverot) som starter med brennende nervesmerter i et avgrenset hudområde.

Nervesmerter i ansiktet (ansiktsnevralgi, også kalt trigeminusnevralgi) er det ofte vanskelig å finne årsaken til, men enkelte ganger finner man kontaktpunkt mellom ansiktsnerven og en blodåre i hjernen. Nevralgier i låret/benet (isjias) og armene kan stamme fra et skiveprolaps (diskusprolaps).

Symptomer

Smertene kan ha ulik karakter, men er gjerne jagende eller brennende og stråler ut langs forsyningsområdet til en eller flere perifere nerver eller nerverøtter. Nevraligi kan opptre overalt: i ansiktet, i bakhodet, i armene langs inn- og utsiden, mellom ribbena, i korsryggen og i bena.

Behandling

Smertene ved nevralgier er ofte vanskelige å behandle. Preparater som kan hjelpe er de samme legemidlene som også kan benyttes mot epileptiske anfall (antiepileptika). Noen eksempler på legemidler er gabapentin, pregabalin og karbamazepin. Det finnes også dokumentasjon på at bruk av ulike legemidler som brukes mot depresjon (trisykliske antidepressiver og SSRI) kan ha effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg