Nevralgi, nervesmerter, tilsynelatende spontane og gjerne anfallsvise smerter som er begrenset til et område som forsynes av en bestemt nerve eller nerverot. Nevralgier er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom på en sykdom som irriterer den smertefremkallende nerven.

Blant årsakene kan nevnes betennelser i eller omkring nerven og trykk mot nerven, for eksempel fra en knokkel eller fra en svulst. Helvetesild (herpes zoster), som innledes med brennende nevralgier i et avgrenset hudområde, skyldes for eksempel en virusinfeksjon i en ryggmargsnerve (nerverot). Årsaken til den meget smertefulle, såkalt ekte ansiktsnevralgi (trigeminusnevralgi) er ikke kjent. Nevralgier i låret (isjias) og armene kan stamme fra et diskusprolaps.

Smertene er gjerne jagende og stråler ut langs en eller flere perifere nerver eller nerverøtter, og de kan opptre overalt: i ansiktet, i bakhodet, i armene langs inn- og utsiden, mellom ribbena, i korsryggen og i bena.

Smertene ved nevralgier er ofte vanskelig å behandle. Preparater som også kan benyttes mot epileptiske anfall (fenytoin, karbamazepin, valproat og særlig gabapentin og pregabalin) kan minske smertene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.