nevralgi

Nevralgi, nervesmerter, tilsynelatende spontane og gjerne anfallsvise smerter som er begrenset til et område som forsynes av en bestemt nerve eller nerverot. Nevralgier er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom på en sykdom som irriterer den smertefremkallende nerven.

Faktaboks

Uttale
nevralgˈier
Etymologi
av nevr- og gresk algos, ‘smerte’
Også kjent som
nervesmerter

Årsaker

Blant årsakene kan nevnes betennelser i eller omkring nerven og trykk mot nerven, for eksempel fra en knokkel eller fra en svulst. Helvetesild (herpes zoster), som innledes med brennende nevralgier i et avgrenset hudområde, skyldes for eksempel en virusinfeksjon i en ryggmargsnerve (nerverot). Årsaken til den meget smertefulle, såkalt ekte ansiktsnevralgi (trigeminusnevralgi) er ikke kjent. Nevralgier i låret (isjias) og armene kan stamme fra et diskusprolaps.

Symptomer

Smertene er gjerne jagende og stråler ut langs en eller flere perifere nerver eller nerverøtter, og de kan opptre overalt: i ansiktet, i bakhodet, i armene langs inn- og utsiden, mellom ribbena, i korsryggen og i bena.

Behandling

Smertene ved nevralgier er ofte vanskelig å behandle. Preparater som også kan benyttes mot epileptiske anfall (fenytoin, karbamazepin, valproat og særlig gabapentin og pregabalin) kan minske smertene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg