nokardiose

Nokardiose, infeksjon som skyldes bakterier av slekten Nocardia. Bakteriene er vidt utbredt i naturen over hele verden, men nokardiose er en sjelden forekommende sykdom. Sykdommen rammer særlig mennesker med nedsatt infeksjonsforsvar, men forekommer også hos personer uten påvist grunnsykdom.

Faktaboks

Uttale
nokardiˈose

Sykdomsforløp og diagnose

Nokardiose har et kronisk sykdomforløp. Bakteriene kommer som regel inn gjennom luftveiene, og sykdommen starter som regel i lungene, hvorfra spredning av bakteriene til hjernen ikke sjelden skjer. Spesielle arter av Nocardia kan være en av årsakene til tumorlignende betennelsesforandringer, mycetomer, i hud, underhud, muskler og ben. Sikker diagnose får man kun etter å ha dyrket egnet materiale, f.eks. fra bronkier eller hud.

Behandling og prognose

Flere antibiotika kan være effektive i behandlingen av sykdommen, men sulfonamider, eventuelt i kombinasjon med trimetoprim-sulfa, er mest brukt. Ved alvorlig sykdom og hos immunsupprimerte pasienter er det vanlig å kombinere flere medikamenter. Kirurgisk drenering kan være aktuelt i enkelte tilfeller. Den medikamentelle behandlingen må vanligvis strekke seg over 6–12 måneder. Prognosen er avhengig av om pasienten har en underliggende alvorlig tilstand, av sykdomslokalisasjonen og hvor raskt pasienten får riktig behandling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg