Nokardiose er en infeksjon som skyldes bakterier av slekten Nocardia. Bakteriene er vidt utbredt i naturen over hele verden, men nokardiose er en sjelden forekommende sykdom. Sykdommen rammer særlig mennesker med nedsatt immunforsvar, men forekommer også hos personer uten påvist grunnsykdom.

Faktaboks

Uttale
nokardiˈose

Sykdomsforløp og diagnose

Nokardiose har et kronisk sykdomforløp. Bakteriene kommer som regel inn gjennom luftveiene, og sykdommen starter vanligvis i lungene. Det er ikke sjelden at bakteriene sprer seg fra lungene til hjernen.

Spesielle arter av Nocardia kan være en av årsakene til svulstlignende betennelsesforandringer i huden, underhuden, muskler og ben, som kalles mycetomer. Sikker diagnose får man kun etter å ha dyrket egnet materiale, for eksempel fra bronkiene eller huden.

Behandling og prognose

Flere antibiotika kan være effektive i behandlingen av sykdommen, men sulfonamider, eventuelt i kombinasjon med trimetoprim-sulfa, er mest brukt. Ved alvorlig sykdom og hos immunsupprimerte pasienter er det vanlig å kombinere flere legemidler.

Kirurgisk drenering kan være aktuelt i enkelte tilfeller. Behandling med legemidler må vanligvis strekke seg over seks til tolv måneder. Prognosen er avhengig av om pasienten har en underliggende alvorlig tilstand, av sykdomslokalisasjonen og hvor raskt pasienten får riktig behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg