Albuekrok med petekkier.
Petekkier er små punktformede blødninger. De ses lettest på lys hud, men kan også oppstå i slimhinner og på overflaten av indre organer.
Petekkier
Av /Shutterstock.

Petekkier er punktformede blødninger som sees som røde områder på én til to millimeter. De sees lettest på lys hud, men kan oppstå på det hvite i øyet (konjunktiva), munnhule og andre slimhinner og på overflaten av indre organer.

Faktaboks

Uttale
petˈekkier
Etymologi
av italiensk petecchia, til latin petigo, 'utslett'
Også kjent som

petechiae

Årsaker

Petekkier i ganen

Petekkier i ganen.

Petekkier i ganen
Av /Shutterstock.

Lavt antall blodplater

Petekkier skyldes oftest lavt antall blodplater (trombocytopeni), som igjen kan ha mange årsaker. Den normale funksjonen til blodplatene er å tette igjen små rifter og hull som oppstår regelmessig i blodårene. Normalt antall blodplater er 145–400 milliarder (10⁹ ) per liter blod. Når antallet blodplater kommer under 20 milliarder per liter blod, greier ikke blodplatene å gjøre jobben fullstendig, og det kommer petekkier. Det kommer flere petekkier desto lavere blodplatetallet blir.

Petekkier kan også sees ved normale blodplatetall hvis funksjonen til blodplatene er nedsatt på grunn av medikamenter som hemmer blodplatefunksjonen eller medfødt sykdom i blodplatene (sjelden).

Skjør blodårevegg

En annen årsak til petekkier og større blødninger i huden er stivhet og skjørhet i blodåreveggen. Det kan da bli for mange hull og rifter å tette for blodplatene selv om antallet er normalt. Slik skjørhet utvikler seg i høyere alder.

Andre årsaker

Petekkier kan også oppstå av rent mekaniske årsaker, for eksempel ved kraftig hoste eller oppkast som forårsaker forbigående høyt trykk i blodårene.

Sykdommer hvor petekkier forekommer

Immunologisk trombocytopeni

Immunologisk trombocytopeni (ITP) er en vanlig årsak til lavt antall blodplater, og petekkier er derfor vanlig ved denne tilstanden. Dette er en autoimmun sykdom, det vil si at immunsystemet angriper eget vev, i dette tilfellet blodplatene som kan bli sterkt redusert i antall. Sykdommen rammer både barn og voksne. Personen er ofte ellers frisk, og sykdommen oppdages først ved plutselig forekomst av petekkier.

Infeksjoner

Sepsis (blodforgiftning) kan aktivere koagulasjonssystemet så kraftig at alle blodplatene blir brukt opp, og dette fører til at det kommer petekkier. Mange bakterier kan forårsake dette, men særlig kjent er meningokokkene som kan forårsake smittsom hjernehinnebetennelse. Når denne utvikler seg til sepsis, kan den få et dramatisk forløp. Petekkier, kombinert med uvelhetsfølelse og/eller magesmerter, kan være tidlige symptomer på denne sykdommen.

Blodsykdommer

Ved leukemier (blodkreft) og andre blodsykdommer kan produksjonen av blodplater være sterkt nedsatt og forårsake petekkier.

Andre tilstander

Cellegift som brukes ved kreftbehandling kan gi lave blodplatetall og dermed petekkier.

Allergier kan av og til gi petekkier. Petekkier ses også ved betennelser i de små blodårene (vaskulitter).

Undersøkelse

Det er karakteristisk for petekkier at de ikke endrer seg når man presser på huden med en gjennomsiktig plate, for eksempel glass eller plast. Dette viser at prikken skyldes blod som ligger utenfor blodåren, det vil si en liten blødning. Hvis de røde flekkene blir borte når vi presser på huden, er det ikke petekkier. Denne undersøkelsen er enkel og ufarlig og kan utføres av alle.

Tilfeller av nyoppståtte petekkier bør undersøkes av lege.

Andre blødninger i huden

Bloduttredelser i de ytterste lagene i huden betegnes etter deres størrelse:

  • petekkier, én til to millimeter
  • purpura, opp til cirka én centimeter
  • ekkymoser, fra én centimeter og oppover

Petekkier og purpura skyldes oftest blødning fra de minste blodårene (kapillarene), mens ekkymoser kommer fra litt større blodårer. Et mer vanlig ord som blåmerke brukes også, men da oftest på blødninger som ligger dypere og er mer diffust utbredt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg