Petekkier
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Petekkier er punktformede blødninger på to til tre millimeter i hud eller slimhinner.

Faktaboks

Uttale
petˈekkier
Etymologi
av italiensk petecchia, til latin petigo, 'utslett'
Også kjent som

petechiae

Årsaker

Funn av petekkier er et sikkert tegn på mangel av blodplater, eventuelt blodplater med defekt funksjon, eller økt kapillarskjørhet, for eksempel som følge av alvorlig vitamin C-mangel eller allergi.

Petekkier sees hyppig ved hjernehinnebetennelse med blodforgiftning (meningokokksepsis) og også som resultat av svært høyt trykk i kapillarene ved mekanisk kvelning (kvelningstegn). Immunologisk trombocytopeni er en annen tilstand hvor petekkier er hovedfunnet.

Undersøkelse

Ved petekkier av et visst omfang som oppstår uventet, kan det være grunn til å oppsøke lege. Testen på om det er petekkier er å trykke gjennomsiktig glass eller plast mot huden. Hvis den røde prikken ikke forsvinner, er det en petekkie, det vil si en liten blodflekk utenfor blodåren.

En samlebetegnelse på overflatiske bloduttredelser i huden eller slimhinnene er purpura. De minste lesjonene kalles petekkier, mens de større kalles ekkymoser eller blåmerker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg