probiotika

Probiotika er levende bakterier som har en helsefremmende effekt.

Faktaboks

Etymologi
av gresk ‘for liv’

Normalflora

På huden, slimhinner og i fordøyelseskanalen er det et mangfold av bakterier og sopparter som lever i en mikrobiologisk balanse. De ulike delene av kroppen har under normale omstendigheter sin egen typiske bakterieflora, kalt normalflora. Dersom balansen i normalfloraen forstyrres, kan man få en overvekst av ugunstige bakterier og sopp.

Melkesyrebakteriene Lactobacillus acidophilus og Bifidobacterium bifidum er bakterier som utfyller hverandre og hjelper til med å opprettholde en sunn fordøyelse. De er eksempler på probiotiske organismer som skal skape balanse i mikrofloraen. De skal selv være uskadelige samtidig som de skal motvirke sykdomsfremkallende organismer.

Bruksområder

Hittil har probiotika vært mest brukt ved ulike diarétilstander og vaginale infeksjoner. Dessuten reduserer de risikoen for problemer i magen og tarmen ved bruk av antibiotika, forebygger og reduserer varigheten av rotavirus-diaré hos barn og er godt for immunforsvaret i fordøyelsessystemet.

I dag er det imidlertid en sterkt økende vitenskapelig interesse for også å bruke disse bakteriene ved en rekke andre tilstander, særlig allergi, øvre luftveisinfeksjoner og laktoseintoleranse. De kan også redusere konsentrasjonen av kreftfremkallende stoffer i avføring.

Det finnes mange forskjellige preparater med probiotika i Norge. På apoteket og i helsekostbutikkene får man kjøpt en lang rekke kosttilskudd, og i matvarebutikkene får man probiotika i form av gjærede meieriprodukter, som yoghurt og Biola.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg