Probiotika er levende mikroorganismer som i rimelige mengder kan være helsefremmende for verten de tilføres, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Faktaboks

Etymologi
av gresk ‘for liv’

Normalflora

Alle mennesker har en naturlig flora av tusenvis av mikroorganismer overalt på kroppen, kalt mikroflora eller normalflora. Samlet sett utgjør de individets mikrobiom. Spesielt tarmen huser mange ulike arter og har derfor en kompleks mikroflora. Vanligvis er floraen i tarmen balansert, de ulike artene lever sammen i fred og fordragelighet uten å fortrenge hverandre. Noen hjelper til med å fordøye maten, mens andre, for eksempel Escherichia coli, produserer det nødvendige vitamin B 12 til nytte for verten.

Stress, endring av kosten eller behandling med antibiotika kan føre til at tarmfloraen kommer i ubalanse og forårsake plager og sykdommer som for eksempel inflammatoriske tarmsykdommer og diaré.

Bruksområder

Noen mener at man kan gjenopprette den naturlige balansen i tarmen ved å spise levende mikroorganismer av den typen som finnes blant annet i yoghurt (melkesyrebakterier). Probiotika kan også tas som kosttilskudd.

De mest vanlige probiotika er bakterier som hører til slektene Lactobacillus og Bifidobacterium. Probiotika antas å påvirke floraen i tarmen på to måter:

  • ved å utkonkurrere bakterier som forårsaker plager og gjenopprette en gunstig balanse i floraen
  • ved å hemme veksten av sykdomsbakterier, ved å produsere antimikrobielle forbindelser eller ved å påvirke celler i immunsystemet

Probiotika har vært mest brukt ved ulike diarétilstander og vaginale infeksjoner.

Probiotika og prebiotika

Probiotika må ikke forveksles med prebiotika. Prebiotika er næringsstoffer som vanligvis skriver seg fra planter og som man kan spise. Prebiotika tenkes å fremme veksten av de helsefremmende bakteriene i tarmfloraen.

Forskning

Det er enda ikke dokumentert positiv virkning av produkter som markedføres som probiotika. De fleste forskere mener at å spise mat med probiotika har begrenset terapeutisk virkning, men det er stor interesse for å få mer forskningsbasert kunnskap på dette området. For eksempel kan det tenkes å bruke disse bakteriene ved en rekke andre tilstander, særlig allergi, øvre luftveisinfeksjoner og laktoseintoleranse.

Det forskes på mer effektive og mer målrettede probiotika, og probiotika har vært brukt med hell i forsøk for å få bukt med visse former for inflammatorisk tarmsykdom.

Avføring kan brukes som probiotikum

En helt spesiell form for probiotika er transplantasjon av avføring. Det er gjort forsøk hvor mikrobiomet fra tarmen hos en frisk slektning er overført til en person med tarmsykdom, gjennom avføring. Etter en slik gjenoppretting av den normale tarmfloraen hos personer med inflammatorisk tarmsykdom har man sett betydelig bedring og symptomlindring.

Selv om det har vist seg at transplantasjon av avføring har vært vellykket i mange tilfeller, er det lite kunnskap om hvordan dette virker. Man vet heller ikke hvorfor det i mange tilfeller ikke virker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg