Pulsoksymetri voksen

Hos voksne kan man måle oksygenmetning ved å bruke et pulsoksymeter. Apparatet festet som en klype på fingeren og måler i løpet av få sekunder både oksygenmetning og pulsen.

Pulsoksymetri voksen
Av /Shutterstock.
Pulsoksymetri barn

Puloksymetri utføres ofte hos barn på føttene. Man teiper da sensoren fast til huden, og man kan ofte se de røde lyset fra sensoren som måler oksygenmetningen.

Pulsoksymetri barn
Av /Shutterstock.

Pulsoksymeter er et apparat som kontinuerlig beregner oksygenmetningen i små blodkar (arterier) like under hudoverflaten, samtidig som det måler pulsfrekvensen. Man bruker pulsoksymeter i forbindelse med overvåkingen av pasienter under narkose, ved respiratorbehandling, ved transport av alvorlig syke og andre situasjoner hvor overvåkning av oksygenmengden i blodet er viktig. Undersøkelsesmetoden kalles pulsoksymetri.

Apparatet

Apparatet består av en sensor med en lyskilde som sender et skarpt lys inn mot underliggende vev, og en detektor som registrerer bølgelengdene på lyset som reflekteres. Prinsippet bygger på at hemoglobin som har bundet oksygen (HbO2) absorberer lys med en annen bølgelengde enn hemoglobin uten oksygen. Sensoren, som minner om en klesklype, festes vanligvis på fingrer, tær eller øreflipper. En kabel forbinder sensoren med en elektronisk enhet som viser oksygenmetningen og pulsen på en skjerm.

Fordeler og ulemper

Pulsoksymeteret gjør det mulig å undersøke oksygenmetningen i blodet kontinuerlig uten stikk og blodprøver, og måleresultatene vises umiddelbart. Undersøkelsen er fullstendig smertefri for pasienten.

Ved dårlig blodforsyning til hud og underliggende vev (for eksempel kald hud, dårlig sirkulasjon lokalt eller ved sjokktilstander) fungerer pulsoksymeteret dårlig, det kan også vise falskt forhøyede verdier hvis vesentlige mengder hemoglobin er kjemisk bundet til karbonmonoksid (CO) som karboksyhemoglobin, eller til nitrogenforbindelser som methemoglobin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg