Seksuell legning er en persons seksuelle følelser, atferd og begjær, altså hvem og hva man blir tiltrukket av, forelsker seg i eller har sex med. De mest brukte betegnelsene på seksuell legning er gjerne homofil, heterofil, lesbisk eller bifil, altså beskrivelser som legger til grunn at det er kjønnet til den man blir tiltrukket av seksuelt som er av betydning.

Slike merkelapper er imidlertid i stadig endring og skifter betydning avhengig av historisk kontekst, samfunn og kultur. Felles for de ulike merkelappene er imidlertid en antagelse om at en persons seksualitet kan beskrives og oppsummeres noenlunde enhetlig.

Bruken av begrepet i senere tid

På norsk har begrepet seksuell legning siden 2010 i mindre grad blitt brukt, og offentlige etater og LHBT-organisasjoner anbefaler i dag at man heller benytter begrepet seksuell orientering. Grunnen til dette er at ordet legning betyr pregning, tilbøyelighet eller natur. Det er altså et begrep som i større grad legger til grunn at seksualitet er fastlagt, gjerne fra fødselen av, at seksualiteten springer ut fra indre disposisjoner og egenskaper, og at disse ikke kan være i endring gjennom livet.

Begrepet seksuell orientering, derimot, åpner opp for at seksualiteten i større grad kan være i endring, og at den seksuelle lysten og begjæret kan være rettet mot flere personer og objekter, uten at en preferanse for det ene utelukker en preferanse for det andre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg