Sorbitol er sukkeralkohol avledet av glukose. Det er en hvit krystallinsk forbindelse med søt smak. Den delen av sorbitol som absorberes i mage-tarm-kanalen kan omdannes til glukose i kroppen. Lave konsentrasjoner av sorbitol finnes i mange frukter og bær, blant annet rognebær (Sorbus aucuparia) som har gitt det navnet. Sorbitol har omtrent halvparten av søtheten til sukker, men som følge av lav absorpsjonsgrad er også innholdet av energi mye lavere per vektenhet.

Faktaboks

Uttale
sorbitˈol
Også kjent som
glucitol

Bruksområder

Stoffet kan erstatte sukker i de fleste matvarer, for eksempel i tyggegummi og pastiller. Det brukes blant annet i kosmetikk og farmasøytisk industri, og som utgangsmateriale for fremstilling av askorbinsyre (vitamin C).

Virkning og effekt

Blodsukkerstigningen etter inntak av en viss mengde sorbitol er lavt sammenlignet med glukose og andre typer sukker. Stoffet har derfor en fordel fremfor sukker for pasienter med diabetes. Sorbitol har vist seg å ikke være skadelig for tennene, fordi de bakteriene som bryter ned sukker til syrer i munnhulen, ikke kan nyttiggjøre seg sorbitol.

En del sorbitol kommer ufordøyd over i tykktarmen. Store mengder sorbitol kan derfor gi gassdannelse og diaré.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg