Sorbitol, sukkeralkohol avledet av glukose, hvit krystallinsk forbindelse med søt smak. Sorbitol omdannes til glukose i kroppen. Lave konsentrasjoner av sorbitol finnes i mange frukter og bær, bl.a. rognebær (Sorbus aucuparia) som har gitt det navnet. Sorbitol har omtrent halvparten av søtheten til sukker, men inneholder like mye energi per vektenhet.

Stoffet kan erstatte sukker i de fleste matvarer, f.eks. i tyggegummi og pastiller. Det brukes bl.a. i kosmetikk og farmasøytisk industri, og som utgangsmateriale for fremstilling av askorbinsyre (vitamin C).

Blodsukkerstigningen etter inntak av en viss mengde sorbitol er like stor som etter samme mengde sukker. Stoffet har derfor ingen fordel fremfor sukker for pasienter med diabetes. Imidlertid vil sorbitol ikke være skadelig for tennene, fordi de bakterier som bryter ned sukker til syrer i munnhulen, ikke kan nyttiggjøre seg sorbitol.

En del sorbitol kommer ufordøyd over i tykktarmen. Store mengder av sorbitol kan derfor gi gassdannelse og diaré.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.