tamsulosin

Illustrasjonen viser et tverrsnitt gjennom urinblæren, urinrøret og prostata. Den glatte muskulaturen i kapselen til prostata og i blærehalsen får sin nerveforsyning fra det sympatiske nervesystemet. Ved å blokkere alfareseptorene som sitter på den glatte muskulaturen, vil muskulaturen slappe av og vannlatingen blir lettere. Tamsulosin er en hemmer av alfareseptorene i dette området.

Virkningsmekanisme for adrenerge alfa-1-reseptorantagonister
Av .

Artikkelstart

Tamsulosin er et legemiddel som brukes ved vannlatingsplager forårsaket av godartet forstørrelse av prostata (benign prostatahyperplasi). Legemiddelet virker ved å motvirke sammentrekning av muskulatur i kapselen rundt prostata og blærehalsen.

Virkningsmekanisme

Figuren viser inndelingen alfareseptorer (α-reseptorer) i ulike undergrupper, og hvor i kroppen de befinner seg. Tamsulosin (i rødt) virker spesifikt på α-1A-reseptoren, som kun er lokalisert i prostata.

Oversikt over alfareseptorer
Av .
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Tamsulosin virker ved å hemme en type reseptor som kalles alfa-1-reseptorer. Disse sitter i glatt muskulatur i prostata og blærehalsen. Reseptorene blir stimulert av adrenalin og noradrenalin. Hovedsakelig vil stimulering av denne alfareseptoren gi økt sammentrekning i glatt muskulatur. Ved å blokkere alfareseptoren, vil muskulaturen rundt blæren bli avslappet. Dette medfører mindre resturin og bedrer strålen ved vannlating.

Det finnes alfareseptorer også i alle blodårer. Hvis disse blir stimulert vil blodårene utvide seg (vasodilatere), og ved å blokkere dem med alfablokkere blir blodårene trangere. Tamsulosin gir imidlertid færre bivirkninger knyttet til blodårene enn andre alfablokkere. Det kommer av at tamsulosin spesifikt hemmer en undergruppe av alfareseptorene kalt alfa-1A-reseptoren som kun er lokalisert i den glatte muskulaturen i blærehalsen og prostatakapselen. Derfor virker tamsulosin kun på blæren og ikke blodårene.

Bruk

Tamsulosin brukes for å lindre problemer med vannlating som man kan oppleve ved forstørret prostata. Eksempler på disse symptomene er treg vannlating, vanskeligheter med å komme i gang med vannlatingen, svak urinstråle og ufullstendig tømming av blæren.

Preparater

Tamsulosin selges i Norge under handelsnavnene Omnic og Miktosan. Det finnes som depotkapsler og depottabletter. Depotpreparater har forsinket frisetting. Dette er viktig for å kunne gi effekt gjennom hele døgnet.

Bivirkninger

Ved bruk av tamsulosin kan man oppleve ulike bivirkninger, som for eksempel svimmelhet og unormal sæduttømming. Mindre vanlige bivirkninger er diaré, hodepine, nesetetthet og kvalme. Ofte er disse bivirkningene knyttet opp til startdosen, og kan unngås ved å starte med en lav dose.

Forsiktighetsregler

Samtidig bruk av tamsulosin og andre legemidler som hemmer alfa-1-reseptorer er ikke anbefalt. Denne kombinasjonen kan gi lavt blodtrykk (hypotensjon).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg