Traneksamsyres virkning
Vevsaktivatoren tPA spalter proenzymet plasminogen til det aktive, proteinnedbrytende enzymet plasmin. Plasmin løser fibrin i koageler og fører til at de går i oppløsning. Traneksamsyre danner et kompleks med plasminogen og hindrer at det omdannes til plasmin. Hemming av fibrinolyse med traneksamsyre brukes mot blødninger.
Traneksamsyres virkning

Traneksamsyre er et legemiddel som tilhører gruppen fibrinolysehemmere. Fibrinolysehemmere brukes for å hindre blødninger i forbindelse med kirurgi, kraftig menstruasjon eller fysiske skader.

Faktaboks

Uttale
traneksˈamsyre

Virkningsmekanisme

Fibrinolyse er kroppens naturlige måte å bryte ned blodpropper (koagler) på. Koagler holdes sammen av et protein som kalles fibrin. I fibrinolyse brytes fibrinet ned, og koagelet blir oppløst. Det er to hensikt med fibrinolyse: den første er å begrense koagelets størrelse, den andre er å løse koagelet mens vevet helbredes.

Fibrinolyse skjer ved at enzymet plasmin bryter ned fibrin. Plasmin er den aktive varianten av et proenzym kalt plasminogen. Plasminogen må aktiveres for å kunne omdannes til plasmin. Traneksamsyre binder seg til plasminogen og forhindrer dens omdanning til plasmin. Når det ikke dannes plasmin, vil nedbrytningen av fibrin vil stoppe opp.

I hvilken grad fibrinolyse stoppes opp er avhengig av konsentrasjonen av traneksamsyre i blodet. Ved normale doser vil fibrinolysen foregå saktere enn vanlig, men vil ikke stoppe helt opp. Ved store doser, vil fibrinolysen kunne blokkeres fullstendig.

Bruk

Traneksamsyre brukes til å behandle blødninger både lokalt og systemisk. Vanlige bruksområder for traneksamsyre er ved unormalt kraftig eller langvarig menstruasjon (menoragi), blødninger i mage-tarmsystemet og ved tannuttrekking. Traneksamsyre benyttes ved mange kirurgiske inngrep, ved større fysiske traumer og for å stanse blødninger i forbindelse med fødsel. Sykdommer som forstyrrer en persons evne til å stanse en blødning selv (defekt hemostase) som von Willebrands sykdom kan også behandles med traneksamsyre.

Preparater

Traneksamsyre er tilgjengelig som tabletter eller som oppløsning til injeksjon. I Norge selges traneksamsyre under handelsnavnene Cyklokapron, Pilexam og Tranexamic acid.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger er diaré, oppkast og kvalme. Sjeldne bivirkninger er blodpropp i arterier eller vener (trombose), og synsforstyrrelser ved langvarig bruk.

Forsiktighetsregler

Det må vises forsiktighet ved bruk av traneksamsyre mot nyreblødning da det kan oppstå blodpropp i nyrene. Traneksamsyre fjernes fra kroppen via nyrene og dosen må reduseres for de som har nedsatt nyrefunksjon. På grunn av begrenset data er bruk av traneksamsyre ikke anbefalt under svangerskap eller amming.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Turid Helen Felli Lunde

Tranexamsyre (TXA) brukes også ved traumer (sivile eller militære) for å hindre at pasienten blør i hjel.

svarte Thale Kristin Olsen

Hei Turid, Takk for ditt innspill! Det stemmer at tranexamsyre har flere bruksområder enn det som opprinnelig var beskrevet i denne artikkelen. Jeg har nå oppdatert den. Vennlig hilsen Thale

skrev Emil Broll

Vil det norske navnet på TXA egentlig være "traneksamsyre", med k og ikke x?

svarte Halvard Hiis

Hei! Takk for kommentaren. Du har rett. Jeg har oppdatert tittelen. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg