Traneksamsyre

Traneksamsyre er en fibrinolysehemmer som gir redusert blødning.

Traneksamsyre
Av .

Fibrinolysehemmere er legemidler som hemmer det fibrinolytiske systemet, kroppens eget system for å motvirke blodproppdannelse. Mer spesifikt hemmer de aktiveringen av plasminogen til plasmin, og brukes til behandling av blødninger.

Faktaboks

Uttale
fibrinolˈysehemmere

Virkningsmåte

Det fibrinolytiske systemet består av enzymet plasmin som reduserer dannelse av tromber eller løser opp tromber og koagler, ved å spalte grunnsubstansen i blodpropp, fibrin. Tilstander med økt aktivitet i det fibrinolytiske systemet gir blødningstendens, som kan behandles ved bruk av fibrinolysehemmere. Fibrinolysehemmere reduserer blødninger ved å øke blodets evne til å levre seg, koagulere. Dette gjøres ved å hindre aktiveringen av plasmin, som forårsaker redusert nedbrytning av fibrin, og resultatet blir dermed økt koagulasjon.

Preparater

Fibrinolysehemmere som finnes i det norske markedet er blant annet traneksamsyre med handelsnavnet Cyklokapron. Legemiddelet gis vanligvis i form av tablett eller direkte i blodet (injeksjonsvæske).

Bruk

Fibrinolysehemmere benyttes ved økt blødningsrisiko forårsaket av lokal eller generell fibrinolyse (defekt hemostase). De brukes oftest ved kraftige og uregelmessige menstruasjonsblødninger (menoragi og metroragi), men kan også brukes ved tanntrekkinger og ved kirurgiske inngrep for å redusere blødninger. Eksempelvis kirurgi i kneet, hoften, ryggen, hjertet, urinblæren og prostata. Ved hjertekirurgi kan en slik forebyggende (profylaktisk) behandling med for eksempel traneksamsyre redusere transfusjonsbehovet.

Bivirkninger

De mest vanligste bivirkningene er relatert til mage og tarm: diaré, kvalme og oppkast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg