Transplantat-mot-vertsreaksjon er en immunologisk reaksjon mot mottakeren (resipienten) av transplanterte stamceller. Stamcelletransplantasjon er ledd i behandlingen av visse kreftsykdommer (oftest leukemier) og visse medfødte stoffskiftesykdommer.

Faktaboks

Også kjent som
graft-versus-host-reaksjon, GVH-reaksjon

Årsak

GVH-reaksjon skyldes T-celler som overføres sammen med stamceller ved stamcelletransplantasjoner. Når T-celler gjenkjenner fremmede HLA-molekyler hos mottakeren, reagerer disse T-cellene mot mottagerens HLA-molekyler og starter en GVH-reaksjon. Dersom GVH-reaksjonen gir symptomer, kalles det en GVH-sykdom.

Symptomer

GVH-sykdom rammer oftest huden, tarmen og leveren, og kan variere fra lette forbigående symptomer og tegn, som utslett, kvalme og diaré, til meget alvorlige, dødelige komplikasjoner.

En del pasienter kan etter transplantasjon få kronisk GVH-sykdom med hudutslett, tap av hudpigment, tørrhet i slimhinnene og luftveisplager. For å redusere risikoen for utvikling av GVH-sykdom er det viktig å transplantere med stamceller fra en HLA-lik (helst HLA-identisk) giver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg