trikloretylen

Molekylmodell av trikloretylen. Grå kuler står for karbonatomer. Grønne kuler står for kloratomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
trikloretylen
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for trikloretylen
trikloretylen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Trikloretylen, trikloreten, «tri», er en giftig, fargeløs væske som er et vanlig brukt fettløsende middel i industrien. Den har kjemisk formel Cl2C=CHCl og hører til gruppen organiske løsemidler.

Faktaboks

Uttale
trikloretylˈen
Også kjent som
tri

Tidligere ble trikloretylen brukt som narkosemiddel. Trikloretylen utskilles i urinen som trikloretanol og trikloreddiksyre. Mengden av trikloreddiksyre i urinen kan brukes til å vurdere eksposisjonen for eksempel fra arbeidsmiljøet.

Kjemiske egenskaper og fremstilling

Trikloretylen er ikke brennbar. Kokepunktet er ved 87 °C. Trikloretylen fremstilles ved addisjon av klor til acetylen og etterfølgende avspalting av hydrogenklorid. Trikloretylen brukes som avfettingsmiddel og løse- og ekstraksjonsmiddel, og ved fremstilling av andre kjemikalier.

Giftighet

Giftigheten til trikloretylen er først knyttet til at dette løsemiddelet tas lett opp gjennom lungene og huden, og at det har narkotiserende virkning. Eksponering for høye konsentrasjoner fører til hodepine, svimmelhet, kvalme, oppkast og i de verste tilfellene til bevisstløshet. Langvarig eksponering for noe lavere luftkonsentrasjoner kan føre til hjerneskade (løsemiddelsyndrom).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg