Årebetennelse er betennelse og blodpropp i de overfladiske venene, som oftest forekommer i beina. Tilstanden er vanligvis selvbegrensende, men kan spre seg langs større overfladiske vener og resultere i såkalt dyp venetrombose eller lungeemboli.

Faktaboks

Også kjent som
flebitt, tromboflebitt

Betennelsen kjennes som en rød, varm, øm hevelse i underhuden, ofte i relasjon til åreknuter. Betennelsen er som regel aseptisk, det vil si ikke forårsaket av virus eller bakterier.

Årebetennelse er en vanlig forekommende tilstand, og risikoen øker blant annet ved åreknuter, skade, graviditet, intravenøs behandling eller rusmidler inntatt intravenøst. Tilstanden er oftest selvbegrensende, men behandling med kompresjonsstrømper og ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAID) som tabletter eller salve har lindrende effekt.

Antikoagulasjonsbehandling anbefales i seks uker dersom betennelsen følger de overfladiske venene opp mot lysken, da det er risiko for at den kan spre seg til de dype venene og føre til dyp venetrombose eller lungeembolisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg