Candida auris er en gjærsopp som kan forårsake alvorlige infeksjoner hos mennesker. Infeksjoner med Candida auris forekommer i hovedsak i helseinstitusjoner og rammer som regel alvorlig syke pasienter. I tillegg er behandling vanskelig fordi soppen ofte er resistent/motstandsdyktig mot de vanligste medikamentene som brukes ved Candida-infeksjon.

Candida auris er en art i Candida-slekten, og infeksjoner med sopp fra denne slekten kalles candidiasis. Spesielt alarmerende med arten Candida auris er at den sprer seg effektivt mellom pasienter, noe som ikke er vanlig blant andre Candida-arter.

Soppen ble først oppdaget i Japan i 2009, men er nå påvist i alle deler av verden, også i Norge. På kort tid har den spredt seg både innad i sykehus og mellom sykehus, og forårsaket vidt forskjellige helsetjenesteassosierte infeksjoner .

Forekomst

Candida auris ble først oppdaget og beskrevet etter å ha blitt isolert fra øregangen på en pasient i Japan i 2009. Siden den gang har den spredt seg raskt og er nå påvist i alle deler av verden. I Norge har den forekommet ved sporadiske tilfeller siden den var først oppdaget her i 2016. De som har hatt sykdommen i Norge har alle blitt syke etter reise i utlandet.

Symptom og behandling

Soppen kan forårsake overfladiske infeksjoner i hud, negler, underliv, munnhule og spiserør. Den kan også trenge gjennom slimhinner og dermed skape en invasiv infeksjon, der den invaderer underliggende vev og sprer seg via blod. Dette rammer først og fremst pasienter med svekket immunforsvar.

En infeksjon med Candida auris gir samme symptomer som andre soppinfeksjoner. En invasiv soppinfeksjon gir langvarig feber og frysninger, som ikke går over ved vanlig antibiotikabehandling. Candida auris kan behandles med antimykotika (sopp-antibiotika), men fordi den raskt utvikler motstandsdyktighet (resistens) mot legemiddelet er det viktig med tett oppfølging av pasienten.

Diagnostikk

Grunnet lav forekomst og store likhetstrekk med andre Candida-arter kan Candida auris bare påvises ved laboratorietesting. Dette gjør at identifikasjon av soppen kan være vanskelig. Ved særskilt mistanke utføres spesifikke molekylære tester. I takt med utvidet forekomst og kunnskap forventes det utvikling av nye, presise og enklere metoder for rask identifisering.

Mikrobiologi

Candida auris er en er en encellet mikroorganisme som, i likhet med de fleste gjærsopper, formerer seg ved knoppskyting. Cellene er 5 – 10 mikrometer i diameter.

Vaksine

Det finnes ikke vaksine mot Candida auris.

Medikamenter

Behandlingsmulighetene ved infeksjon med Candida auris er begrenset. Fluconazol og echinocandiner er de vanligste medikamentene som brukes ved soppinfeksjoner i blodet. Fluconazol kan imidlertid ikke brukes fordi nesten alle isolater av Candida auris er resistente mot medikamentet. Det er også rapportert om tilfeller der soppen er resistent mot alle hovedgruppene av medikamenter mot sopp.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg