sykehusinfeksjon

Artikkelstart

Sykehusinfeksjon er infeksjon som oppstår på sykehus, sykehjem eller tilsvarende helseinstitusjon, og som ikke var til stede ved innleggelsen. Sykehusinfeksjoner manifesterer seg vanligvis innen 30 dager etter sykehusopphold, men kan sees opptil ett år senere dersom det har vært operert inn et fremmedlegeme.

Faktaboks

Også kjent som
nosokomiell infeksjon

Typer

Man kan dele sykehusinfeksjonene inn i tolv hovedgrupper:

Den vanligste bakterietypen som isoleres fra pasienter med sykehusinfeksjon, er gule stafylokokker (Staphylococcus aureus). Escherichia coli og Klebsiella er to andre bakterietyper som ofte forbindes med sykehusinfeksjoner.

Forebyggende tiltak

Forebyggende tiltak som gode håndvaskrutiner (se håndhygiene), redusert antibiotikaforbruk, bedre plass til hver pasient og nok isolatrom er viktig. Registreringer av antall sykehusinfeksjoner skal foretas jevnlig.

Sykehusinfeksjoner medfører store ekstrautgifter, lengre sykehusopphold, reinnleggelser, lengre sykemeldinger og i verste fall invaliditet og død. Det er derfor av stor betydning at antallet holdes så lavt som mulig. Dette vil samtidig gi et tryggere sykehusopphold for pasientene og bedre arbeidsmiljø for de ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg