Adalimumab, monoklonalt antistoff som hemmer cytokinet tumor nekrosefaktor-alfa (TNF-α). TNF-α er et stoff som produseres av kroppens immunceller i forbindelse med betennelsesreaksjoner. Adalimumab påvirker dermed kroppens immunsystem, og brukes i behandlingen av flere ulike autoimmune sykdommer.

Ved autoimmune sykdommer, som for eksempel leddgikt, foregår det en betennelsesprosess i flere av kroppens ledd. Dette gir en skade i leddet som fører til smerter, hevelse og stivhet. Adalimumab binder seg til og inaktiverer TNF-alfa. Dette bremser betennelsesprosessen i leddet, noe som kan redusere smerter og stivhet.

I Norge brukes adalimumab blant annet til å behandle leddgikt (revmatoid artritt), psoriasisleddgikt, barneleddgikt (juvenil artritt), Bekhterevs sykdom, psoriasis, svettekjertelbetennelse (hidrosadenitt), Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Legemiddelet gis i form av en sprøyte som sette under huden.

De vanligste bivirkningene er kvalme, magesmerter, oppkast og smerter og hevelse på stedet hvor sprøyta settes. Ettersom adalimumab reduserer aktiviteten i kroppens immunsystem, kan pasientene være mer utsatt for å få infeksjoner. Pasienter som får denne behandlingen følges opp av spesialist.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.