adalimumab

Artikkelstart

Adalimumab er et monoklonalt antistoff som hemmer cytokinet tumor nekrosefaktor-alfa (TNF-α). TNF-α er et stoff som produseres av kroppens immunceller i forbindelse med betennelsesreaksjoner. Adalimumab påvirker dermed kroppens immunsystem, og brukes i behandlingen av flere ulike autoimmune sykdommer.

Virkemåte

Ved autoimmune sykdommer, som for eksempel leddgikt, foregår det en betennelsesprosess i flere av kroppens ledd. Dette gir en skade i leddet som fører til smerter, hevelse og stivhet. Adalimumab binder seg til og inaktiverer TNF-alfa. Dette bremser betennelsesprosessen i leddet, noe som kan redusere smerter og stivhet.

Bruksområder og effekt

I Norge brukes adalimumab blant annet til å behandle leddgikt (revmatoid artritt), psoriasisleddgikt, barneleddgikt (juvenil artritt), Bekhterevs sykdom, psoriasis, svettekjertelbetennelse (hidrosadenitt), Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Legemiddelet gis i form av en sprøyte som sette under huden.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er kvalme, magesmerter, oppkast og smerter og hevelse på stedet hvor sprøyta settes. Ettersom adalimumab reduserer aktiviteten i kroppens immunsystem, kan pasientene være mer utsatt for å få infeksjoner. Pasienter som får denne behandlingen følges opp av spesialist.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg