Adalimumab er et monoklonalt antistoff som hemmer cytokinet tumor nekrosefaktor-alfa (TNF-α). TNF-α er et stoff som produseres av kroppens immunceller i forbindelse med betennelsesreaksjoner. Adalimumab påvirker dermed kroppens immunsystem, og brukes i behandlingen av flere ulike autoimmune sykdommer.

Virkemåte

Ved autoimmune sykdommer, som for eksempel leddgikt, foregår det en betennelsesprosess i flere av kroppens ledd. Dette gir en skade i leddet som fører til smerter, hevelse og stivhet. Adalimumab binder seg til og inaktiverer TNF-alfa. Dette bremser betennelsesprosessen i leddet, noe som kan redusere smerter og stivhet.

Bruksområder og effekt

I Norge brukes adalimumab blant annet til å behandle leddgikt (revmatoid artritt), psoriasisleddgikt, barneleddgikt (juvenil artritt), Bekhterevs sykdom, psoriasis, svettekjertelbetennelse (hidrosadenitt), Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Legemiddelet gis i form av en sprøyte som sette under huden.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er kvalme, magesmerter, oppkast og smerter og hevelse på stedet hvor sprøyta settes. Ettersom adalimumab reduserer aktiviteten i kroppens immunsystem, kan pasientene være mer utsatt for å få infeksjoner. Pasienter som får denne behandlingen følges opp av spesialist.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg