aklidinium

Aklidinium, et legemiddel med antikolinerg effekt.

Virkemåte

Aklidinium virker ved å blokkere effekten av nevrotransmitteren acetylkolin i luftveiene, og derved forhindre en forsnevring av disse. Ved bruk av legemidlet slapper muskulaturen i luftveiene av, slik at de utvides. Dette lindrer dermed tungpusten som er et fremtredende symptom ved kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS).

Aklidinium defineres som et long-acting muscarinic antagonist (LAMA), det vil si at det har en forlenget virketid på de muskarinerge acetylkolin-reseptorene i luftrøret.

Preparater

På markedet i Norge i dag har vi to ulike preparater som inneholder virkestoffet aklidinium. Duaklir Genuair, som er et kombinasjonspreparat (inneholder to virkestoffer) med aklidinium og formoterol. Det andre preparatet er Eklira Genuair, et monopreparat (inneholder kun aklidinium).

Bruksområder og effekt

Aklidinium brukes i behandling av KOLS og finnes som inhalasjonsmedisin. Medisinen virker dermed kun i luftveiene, og ikke i hele kroppen, noe som medfører få bivirkninger. Kliniske studier har vist at aklidinium kan forbedre livskvaliteten og forhindre sykehusinnleggelser hos KOLS-pasienter. Medikamentet er ikke egnet til behandling av akutte KOLS-forverringer.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene ved bruk av aklidinium er lett betennelse av slimhinnen i nese og svelg, hodepine og munntørrhet. Det kan også forekomme forkjølelse, hoste og hjertebank.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg