Aklidinium er et legemiddel med antikolinerg effekt.

Virkemåte

Aklidinium virker ved å blokkere effekten av nevrotransmitteren acetylkolin i luftveiene, og dermed hindre at luftveiene trekker seg sammen. Ved bruk av legemiddelet slapper muskulaturen i luftveiene av, slik at de utvides. Dette lindrer tungpusten som er et fremtredende symptom ved kronisk obstruktiv lungesykdom (kols).

Aklidinium defineres som en langtidsvirkende muskarinantagonist (long-acting muscarinic antagonist, LAMA), det vil si at det har en forlenget virketid på de muskarinerge acetylkolin-reseptorene i luftrøret.

Preparater

På markedet i Norge i dag finnes to ulike preparater som inneholder virkestoffet aklidinium. Duaklir Genuair er et kombinasjonspreparat (inneholder to virkestoffer) med aklidinium og formoterol. Det andre preparatet er Eklira Genuair, et monopreparat (inneholder kun aklidinium).

Bruksområder og effekt

Aklidinium brukes i behandling av kols og finnes som inhalasjonsmedisin. Medisinen virker dermed kun i luftveiene, og ikke i hele kroppen, noe som medfører få bivirkninger. Kliniske studier har vist at aklidinium kan forbedre livskvaliteten og forhindre sykehusinnleggelser hos kols-pasienter. Legemiddelet er ikke egnet til behandling av akutte kols-forverringer.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene ved bruk av aklidinium er lett betennelse av slimhinnen i nese og svelg, hodepine og munntørrhet. Det kan også forekomme forkjølelse, hoste og hjertebank.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg